Tudomány

Növeli a rák kockázatát a cukorbetegség

Tom Werner / Getty Images
Tom Werner / Getty Images

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében – derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből, amelyben az intézmény új tanulmányára hivatkoznak.

A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.

A kutatás eredményei szerint a hasnyálmirigyrák kockázata a legnagyobb, csaknem két és félszer magasabb a cukorbetegeknél, mint az egészséges populációban, a májrák kialakulásának pedig 83 százalékkal magasabb az esélye a diabéteszeseknél.

Ezek mellett 44,2 százalékkal volt magasabb a veserák, 30 százalékkal a vastag- és végbélbélrák, 17,1 százalékkal a prosztatarák és 3,7 százalékkal az emlőrák kockázata az egészséges populációhoz képest.

A rákbetegség valószínűsége az egyes és a kettes típusú cukorbetegségben szenvedőknél is nagyobb, hogy ezt mi okozza arra több magyarázat is létezik. Az egyik, hogy a daganatok kialakulásában szerepet játszhat az inzulinszint megemelkedése. Ehhez viszunt még csak cukorbetegnek sem kell lenni, ugyanis az inzulinrezisztencia is megnövekedett inzulinszintet eredményez.

A szakértők úgy vélik, fontos lenne, hogy már a fiatalabb generációnál is elkezdődjön a rendszeres diabétesz- vagy inzulinrezisztencia-szűrés.

Kapcsolódó
Ez az ital segíthet a cukorbetegség megelőzésében
Nagyon nem mindegy, milyen típusú teát fogyasztunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik