Tudomány

Hatalmas, több ezer éves építményre bukkantak Csehországban

Евгений Харитонов / Getty Images
Евгений Харитонов / Getty Images

A csehországi Hradec Králové-i Egyetem régészei hatalmas, ősi építmény maradványaira bukkantak egy autópálya építését megelőző feltáráson – írja a Heritage Daily.

A 190 méter hosszúságú, elnyújtott trapéz alapú struktúra egy hosszú halomsír lehet, a kutatók szerint ez a leghosszabb ilyen típusú emlékmű Európában.

A szakértők úgy vélik, hogy a sír az újkőkor és a bronzkor közötti kőrézkorra datálható. A struktúra feltételezhetően a tölcséres szájú edények kultúrájához köthető, amely időszámítás előtt 3800 és 3350 között létezett, és egyedi, tölcséres szájú edényeiről ismert. A régészek azt feltételezik, hogy a kultúra nem indoeurópai eredetű volt.

Maga a halom mára elpusztult a mezőgazdasági tevékenység miatt, a kutatók azonban meg tudták állapítani, hogy eredetileg nagyjából 15 méter széles lehetett, és északkelet-délnyugati tájolású volt. A halom bejáratát is lokalizálták oszlopgödrök és egy árok formájában.

A szakértők 29, a halomhoz kapcsolódó sírt is felfedeztek. Ezek közül kettő a központi területen található, a holttesteket a bal oldalukra fordítva, északi irányba nézve temették el.

A régészek a csontok mellett több, áldozatként elhelyezett tárgyra bukkantak. A lelőhelyen többek között kerámiatöredékek, kőből készült nyílhegyek és egy kőpenge került elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik