Tudomány

Itt a gyógyszer, amely visszanöveszti a fogakat

Image Source / Getty Images
Image Source / Getty Images

2030-ra kerülhet piacra az a gyógyszer, amely képes visszanöveszteni a fogakat – írja az IFLScience. Ehhez az kell, hogy a készítmény jól szerepeljen a közelgő klinikai teszteken.

Idén szeptembertől kezdődően 30 felnőtt férfinak fogják intravénásan beadni a gyógyszert az I. fázisú, a biztonságosságot és hatékonyságot felmérő vizsgálat részeként.

Ez lesz az első alkalom, amikor embereken próbálnak ki egy ilyen típusú készítményt.

A korábbi, állatokkal végzett kísérletek során a gyógyszer óriási potenciált mutatott az elvesztett fogazat helyreállításában. Görényeknél egyetlen adag elegendő volt egy-egy fog visszanövesztéséhez, a gyógyszer jelenlegi változatát pedig rágcsálók is jól tolerálták, mellékhatások nem léptek fel.

A gyógyszer egy USAG-1 nevű gén ellenanyagát tartalmazza, a gén a BMP nevű növekedési faktorhoz kötődve gátolja a fogak növekedését. A vizsgálat első fázisát a japán Kiotói Kórházban folytatják majd 11 hónapon át, a kísérletben olyan egészséges személyek vesznek részt, akiknek hiányzik legalább egy foga.

Ha a vizsgálat sikeres lesz, a gyógyszert veleszületett foghiányban szenvedő gyermekeknek is beadják. Ehhez olyan, 2-7 éves pácienseket fognak keresni, akiknek születésük óta legalább négy foguk hiányzik.

„Bár eddig nem létezett olyan kezelés, amely végleges gyógyulást biztosított volna, úgy érezzük, hogy az emberek elvárásai magasak a fogak növekedésével kapcsolatban” – mondta Takahasi Kacu vezető kutató. Amennyiben a kísérletek sikeresnek bizonyulnak, a készítmény hat éven belül széles körben elérhetővé válhat a veleszületett foghiányos betegek, valamint a sérülésektől vagy szuvasodástól szenvedő páciensek számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik