Tudomány

Kiderült, mitől változhat meg a folyók áramlási iránya

Illusztráció: Beyondwonder / Getty Images
Illusztráció: Beyondwonder / Getty Images

Egy friss tanulmánynak sikerült feltárnia, hogy egy 2500 évvel ezelőtti földrengés következtében a bolygó egyik legnagyobb folyójának, a Gangesznek hirtelen megváltoztatta a folyási iránya. A felfedezés komoly áttörést jelent, hiszen bár régóta tudjuk, hogy a folyóknak időről időre megváltozik az iránya, eddig nem volt ismert, hogy a folyamatnak köze lehet a földrengésekhez, írja az IFLScience.

A Nature Communications szaklapban megjelent kutatás szerint a pályaváltozások egy folyó életének szerves részét képezik, ugyanis a lemosott üledékek megváltoztathatják a talaj fekvését, megemelhetik a medret, melynek eredményeként a víz kisebb ellenállású területek irányába kezd áramolni.

Ez azonban nem feltétlenül telik olyan hosszú időbe, mint korábban gondoltuk, a földrengések ugyanis szinte azonnali változásokhoz vezethetnek.

A Gangesz több mint 2575 kilométer hosszan folyik le a Himalájától a Bengáli-öbölig. A műholdfelvételek alapján a csapat felfedezte a Gangesz egykori főcsatornáját, amely a folyóval párhuzamosan fut, és ma körülbelül 100 kilométer hosszú.

A terület 2018-as megfigyelésekor szeizmitekre bukkantak, amelyek közismerten a földrengések következményei. Ezek mindegyike hasonló mintázatú volt, ami a kutatók szerint azt jelzi, hogy egy időben keletkezhettek.

A kémiai elemzések kimutatták, hogy a szeizmitek 2500 éves múltra tekintenek vissza, amikor a kutatók szerint egy 7-8-as erősségű földrengés alakította át a tájat. 

A Gangesz folyási irányának megváltoztatását okozó földrengés forrásaként a kutatók egy délkeletre fekvő szubdukciós zónát azonosítottak, azonban azt sem zárták ki, hogy a Himalája alján található nagy törésvonalak idézhették elő a változást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik