Tudomány

A dinoszauruszoknál is ősibb ez a tengeri szörny

Stavros Kundromichalis
Stavros Kundromichalis

A dinoszauruszoknál is ősibb tengeri szörnyhöz tartozott az a gerinccsigolya, amelyre Új-Zéland egyik szigetén bukkantak rá a kutatók – írja az IFLScience. Az állat egy notoszaurusz nevű vízi hüllő volt, amely a róla készült tanulmány szerint mintegy 246 millió éve élhetett.

A lelet maga nem új, még 1978-ben találták meg, azonban csak a most elvégzett vizsgálatok tudták feltárni eredetét. Az ősi notoszaurusz mintegy 7 méter hosszúságúra nőhetett, és uszonyokhoz hasonló végtagokkal mozgott a vízben.

A fosszília többek között azért különleges, mert csaknem 40 millió évvel idősebb, mint a legősibb vízi hüllőhöz tartozó lelet, amelyet ezelőtt a déli féltekén találtak.

Ezek az állatok a Panthalassza nevű világóceánban éltek, amely egykor körbeölelte a Pangea szuperkontinenst. A mai Új-Zéland ekkor a kontinens déli sarkvidéki részét képezte, ezért meglepő volt, hogy itt notoszauruszfosszíliát találtak. A korábbi ismereteink szerint ezek a hüllők ugyanis főként a Panthalassza északi régióiban éltek.

A mostani felfedezés fényében a szakértők úgy gondolják, hogy a notoszauruszok először az Egyenlítő közelében jelentek meg, később viszont a hőmérséklet emelkedése miatt északi és déli irányba is elkezdtek vándorolni. A dinoszauruszok korának kezdetén szélsőséges globális felmelegedés zajlott a Földön, emiatt költözhettek az Egyenlítőtől egészen a déli sarkvidékik a notoszauruszok.

Kapcsolódó
Óriási tengeri szörnyet találtak egy angliai tengerparton
Ez lehetett a valaha megtalált legnagyobb tengeri hüllő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik