Tudomány

Szunnyadó fekete lyuk ébredését figyelték meg

ESO / M. Kornmesser
ESO / M. Kornmesser

Sosem látott jelenséget, egy szunnyadó fekete lyuk ébredését figyelhették meg az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászai – írja a The Guardian. A szakértők arra lettek figyelmesek, hogy egyre fényesebbé válik egy távoli galaxis, ezt pedig azzal magyarázzák, hogy központi égiteste újra anyagot kezdhetett elnyelni.

A Szűz csillagképben található SDSS1335+0728 jelű galaxist már régóta ismerik a szakemberek, sokáig azonban semmi érdekeset nem fedeztek fel vele kapcsolatban. 2019-ben viszont arra lettek figyelmesek, hogy a tőlünk mintegy 300 millió fényévre levő égitest fényessége hirtelen megugrott, és azóta is növekszik. A kutatók most úgy hiszik, a jelenség háttérben az állhat, hogy a galaxis közepén található óriási fekete lyuk anyagot kezdett bekebelezni.

A csillagászok szerint ez lehet az első eset, hogy egy szunnyadó fekete lyuk ébredését az elejétől kezdve sikerült megfigyelni.

A „táplálkozó” fekete lyuk azért okozhat nagy fényességet, mert az azt körülvevő gázok ilyenkor felmelegszenek és ragyogni kezdenek. Ezen kívül viszont egy másik magyarázat is lehet a hirtelen fényességnövekedésre: az árapály-katasztrófa. Ez a kifejezés arra az eseményre utal, amikor egy csillag túl közel kerül egy fekete lyukhoz, és a kozmikus szörnyeteg elkezdi széttépni az égitestet. Ez a jelenség viszonylag rövid ideig szokott tartani, jellemzően csupán pár száz napra ragyog fel tőle egy galaxis.

Kapcsolódó
Videó: ilyen lehet beleesni egy fekete lyukba
A látványos szimulációt egy szuperszámítógép segítségével készítette el a NASA.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik