Tudomány

Már Magyarországon is elérhető a dengue-láz elleni védőoltás

Gerard Rivest / 500px / Getty Images
Gerard Rivest / 500px / Getty Images

Hozzáférhetővé vált a QDENGA vakcina a Nemzetközi Oltóközpontnál, derül ki a magánszolgáltató közleményéből.

A Dengue láz terjedése napjainkban egyre fokozódó problémát jelent világszerte. A dengue-vírust szúnyogok terjesztik, legfőképp az egyiptomi csípőszúnyog de a más rokonfajok is, többek között az ázsiai tigrisszúnyog is. Bár az esetek 80 százalékában tünetek nélkül vagy enyhe influenza szerű tünetekkel zajlik, így sokan tesztelés hiányában nem is szereznek tudomást arról, hogy fertőzöttek voltak.

A Dengue láz azonban súlyossá is válhat, többszöri fertőződés esetén súlyos, vérzéses típusa is kialakulhat, erős fájdalommal járhat, illetve életveszélyes állapotot idézhet elő. A Dengue-láz gyakorisága az elmúlt években az egyre jobban hozzáférhető egzotikus utazások miatt a turisták között jelentősen megemelkedett, így Európa több országában behurcolt esetek is előfordultak már.

A legjobb védekezés Dengue láz ellen a megelőzés.

A szúnyogriasztó szerek használata vagy védőruházat nem ad minden esetben megfelelő védelmet, így az oltás beadatása ajánlott. A Nemzetközi Oltóközpont Váci úti magánrendelőjében június 5-től elérhető QDENGA vakcina két dózist követően ad védettséget a fertőzés ellen, amit 3 hónap különbséggel kell beadni. A korábban rendelkezésre álló oltóanyaggal ellentétben a QDENGA nem csak olyan pácienseknek adható, akik már átestek Dengue fertőzésen, hanem olyanoknak is akik még sosem voltak érintettek ebben a témában.

Az oltás 4 éves kortól adható. Mivel élő, gyengített kórokozós vakcináról van szó, ezért kizáró tényező többek közt a terhesség, szoptatás, vagy immunrendszeri megbetegedés. Az oltás beadását minden esetben részletes konzultáció előzi meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik