Tudomány

SI: Élelemért könyörögnek az őslakosok a földjüket pusztító bányászoknak

A törzs tagjait éhhalálba taszítja a nikkelbányászattal járó erdőirtás – állítja egy civil szervezet, miközben a nikkelt akkumulátorokhoz használják fel a zöld átállás jegyében.

Megdöbbentő felvételeket tett közzé az őslakos népek jogaiért küzdő civil szervezet, a Survival International (SI). A videó az indonéziai Halmahera szigetén készült, és a szervezet szerint azt látjuk rajta, hogy a civilizációtól elzártan élő Hongana Manyawa törzs néhány tagja kijön az erdőből, hogy élelmet kérjen a földjükön dolgozó bányászoktól.

Egyesek azt állítják, hogy az elszigetelt csoport csak fel akarja venni a kapcsolatot a civilizációval, ám a Survival International szerint ez nem igaz, valójában éheznek, és élelemért könyörögnek. Földjüket nikkelbányászat miatt pusztítják, nem találnak maguknak élelmet,

a kívülállókkal való érintkezés pedig olyan betegségekkel fenyegeti őket, amely ellen nincs immunitásuk.

A részben egy francia cég tulajdonában álló bánya területe négyszer akkora, mint Párizs, és egy része a Hongana Manyawák területén fekszik. A törzs neve azt jelenti, az erdő fiai, és külön szomorú, hogy az erdőirtás árán kitermelt nikkel a zöld átállást szolgáló akkumulátorgyártáshoz szükséges.

Az IFLScience hozzáteszi, hogy Indonézia egyik vezető politikusa, AA LaNyalla Mahmud Mattalitti a felvétel kapcsán felszólította a kormányt a Hongana Manyawa törzs védelmére, és felkérte a tartományi kormányt, vizsgálja felül területrendezési szabályzatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik