Tudomány

Ezért nem ülhetett trónra Mátyás király fia

Globetrotter19 / Wikimedia Commons
Globetrotter19 / Wikimedia Commons

Mátyás király mindent megtett azért, hogy halála után a magyar koronát fia, Corvin János örökölhesse. Ennek ellenére a fiatal trónkövetelőnek 1490. június 13-án le kellett mondania erről, és átengednie a címet Jagelló Ulászlónak – írja a Múlt-kor.

Mátyás első felesége, Podjebrád Katalin 1464 tavaszán hunyt el gyermekszülésben. Az uralkodó ezután mintegy 12 évig egyedülálló volt, így 1470-ben is, amikor egy bécsi táncmulatságon találkozott Edelpeck Borbálával, akitől 1473. április 3-án fia született. János házasságon kívül született, de Mátyás idővel törvényes fiának fogadta, miután második, Aragóniai Beatrixszal kötött házassága gyermektelen maradt.

Az uralkodó ezután várak és falvak sokaságát adományozta örökösének, amelyek az ország legnagyobb földbirtokosává tették. Mátyás ezzel próbálta meg biztosítani, hogy János megszerzi a trónt. Terve viszont nem járt sikerrel, mivel sem a főurak legtöbbje, sem mostohaanyja nem állt mellé, utóbbi azt remélte, hogy Ulászló feleségeként királyné maradhat.

A mindössze 17 éves, a politika világában tapasztalatlan Jánost végül rávették, hogy a horvát báni és a bosnyák királyi címért cserébe lemondjon a magyar trónról. Újlaki Lőrinc főnemes, aki megesküdött Mátyásnak, hogy trónra segíti fiát, ezt azonban nem hagyta annyiban, és sereget gyűjtve Budára indult, Ulászló csapatai ellen viszont elvesztették a csatát. János épségben hagyta el a csatateret, viszont végleg letett a korona megszerzéséről, helyette horvát bánként foglalta el helyét.

Ebben a szerepben bizonyította vezetői rátermettségét, hiszen sikerrel vette fel a küzdelmet az oszmánok ellen horvát földön. Corvin János 1504-ben, 31 évesen hunyt el a harctéren elkapott pestisben.

Kapcsolódó
Ezért lett Mátyás a király
Tizenéves volt csupán, amikor megválasztották, mégis tehetséges uralkodónak bizonyult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik