Tudomány

Szabadon gyógyulhat Zalakaroson – Avagy miért jó a zalakarosi termálvíz?

Varga György / MTI
A zalakarosi termáltó.
Varga György / MTI
A zalakarosi termáltó.
Mozgásszervi, szív- és érrendszeri problémákra, bőrre, csontokra, cukorbetegségre – felsorolni is nehéz, hányféle problémára gyógyír a zalakarosi termálvíz gazdag összetételének köszönhetően. A gyógyulás és a nyaralás itt együtt jár: Európa kiemelkedő minőségű gyógyvize mellett a kemping nyújtotta szabadság és izgalmas környezet teszi teljessé az élményt.

Hazánkban reneszánszát éli a fürdőkultúra, a pihenni, gyógyulni vágyókat országszerte számos létesítmény várja nemzetközi összehasonlításban is remek minőségű gyógyvizekkel. A bő választékból lassan már kitűnni nehéz, de éppen ez sikerült a Thermal Camping Zalakarosnak, amely apartmanjaival, tágas parcelláival és mobilházaival a szabadság lehetőségét nyújtja a szállodák, wellnessközpontok szabályozott világával szemben.

Thermal Camping Zalakaros

Miközben a vendégek a kiváló minőségű zalakarosi fürdő termálvizét vagy a környék épített és természeti kincseit élvezik, és az sem utolsó szempont, hogy – az apartmanok kivételével – ide a kisállatokat is magunkkal vihetjük. De maradjunk a víznél, mint a legfontosabb vonzerőnél.

Gyógy és termál szabályozottan

A gyógyvíz logikus módon olyan ásványvizet jelöl, amely fizikai összetétele, kémiai tulajdonságai alapján előnyös élettani hatásokkal bír, vagy úgy is mondhatjuk, gyógyító hatású. E bélyeget pedig nem lehet öncélúan, marketingeszközként alkalmazni: mint minden országban, úgy Magyarországon is törvény szabályozza használatát. A gyógyvíz tehát hivatalosan megnevezés, adott betegségekre való gyógyhatásuk orvosilag igazolt.

A termálvíz a hőmérsékletre utal, a kategória 30 Celsius-foktól indul, ezek melegítés nélkül (sőt olykor némi hűtés után) azonnal alkalmasak a fürdőzésre. A gyógyvíz és a termálvíz két külön fogalom: a föld mélyéről feltörő termálvíz nem feltétlenül rendelkezik gyógyhatásokkal, és fordítva. Szerencsés esetben persze, mint Zalakaroson, ahol a 2500 méter mélyről feltörő gyógyvíz magas hőmérsékletű termálvíz.

Utóbbi szempontból hazánk kifejezetten jó adottságokkal rendelkezik. Ahogy a felszínről „lefelé” haladunk, bolygónk olvadt magja miatt bizonyos szint alatt egyre nő a hőmérséklet. Ez az úgynevezett geotermikus gradiens, aminek világátlaga 33 méter/1 Celsius-fok, míg hazánkban már 20 méterenként nő egy fokkal a hőmérséklet.

Gyógyulás szabadon

A zalakarosi intézmény 1978 óta hivatalosan elismert gyógyfürdő, vize 18 kémiai elemet és vegyületet tartalmaz, ezek változatossága és mennyisége Európában egyedülálló. Ezek az összetevők az emberi szervezet más-más pontjain fejtik ki hatásukat, így a gyógyvíz a véráramtól az izmokon át ízületekig kifejtik jótékony hatásukat.

Nincs ebben semmi varázslat, a víz – a mélyben uralkodó magas nyomásnak és hőnek is köszönhetően – rengeteg ásványi anyagot, vegyületet old ki a kőzetekből, amelyeket mind magával is hoz a felszínre. Lássuk a teljesség igénye nélkül, milyen területeken nyújt segítséget a zalakarosi gyógyvíz.

  • mozgásszervi betegségek, ide értve az ízületeket, ínakat és izmokat;
  • csontritkulás, gerincbántalmak;
  • műtétek, sérülések utáni állapotok;
  • nőgyógyászati és urológiai betegségek;
  • idegrendszeri, idegi alapú betegségek;
  • légzőszervi betegségek;
  • emésztőszervi és anyagcsere betegségek;
  • köszvény;
  • cukorbetegség;
  • szív- és érrendszeri betegségek;
  • bőrbetegségek.

Szponzorált tartalom

A Thermal Camping Zalakaros pár perc sétára fekszik a fürdő bejáratától, miközben sátorozási, kempingezési lehetőségeivel, 100 négyzetméteres parcellákkal, apartmanokkal, mobilházaival nemcsak a gyógyulást, hanem a nyaralás élményét kínálja. A hatalmas zöld terület mellett a környéken több tucatnyi kirándulóhely, természeti kincs és szabadidőpark gondoskodik a minőségi időtöltésről.

Galéria
Thermal Camping Zalakaros

A cikk Thermal Camping Zalakaros támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik