Tudomány

Jövő héten berobban a kánikula

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Óriási mennyiségű eső zúdult hazánkra vasárnap óta, országszerte heves viharok dúltak, és még nincs vége. A Brit-szigetek magasságában jókora ciklon alakult ki az elmúlt napokban, ennek hatására erős délnyugati áramlás szállítja fölénk a Földközi-tenger térségéből származó nedves levegőt.

Sűrű láncban érkeztek a frontok, ritkán látni olyat, hogy Magyarország területén egyszerre nyolc szupercella alakul ki

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A múlt időt azért indokolt, mert az eső és a felhők hatására csökkent a hőmérséklet, így pedig jóval kisebb eséllyel alakulnak ki heves viharok. A csapadék azonban kitart, ám mostantól már inkább záporok és esők formájában érkezik még péntekig, magyarán csendesedik az idő. A napi hőmérsékleti csúcsok mindeközben az ilyenkor szokásos 22-28 fokos tartományban várhatók.

A pénteki fordulóponton azonban a meteorológus szavaival élve robban a bomba. A maximumhőmérsékletek egyre több helyen érik el, majd lépik át a 30 fokot, vasárnaptól, hétfőtől pedig

az ország nagy részén hőhullám várható, a modellszámítások alapján pedig jövő csütörtöktől az Alföldön már 38-40 fokos forróságra számíthatunk.

A csapadékot tehát, miként a „normalitást” is napokon belül magunk mögött tudhatjuk. A jó idő megítélése ugyan szubjektív, objektív tény viszont, hogy 30 Celsius-fok hazánkban július végén, augusztus elején lenne normális, és akkor is csak pár napig, egy-két hétig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik