Tudomány

Ő volt Hitler csúcskommandósa

Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet / AFP
Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet / AFP
A második világháború alatt Otto Skorzenyt Európa legveszélyesebb emberének tartották.

Otto Skorzeny többgenerációs osztrák katonacsaládban született 1908. június 12-én, felsőfokú tanulmányait műszaki vonalon folytatta, miközben mindig is a katonaság vonzotta. A gazdasági világválság idején csatlakozott a nácikhoz, Ernst Kaltenbrunner, az osztrák nácik vezetőjének pártfogoltja lett, majd miután már német állampolgárként nem nyert felvételt a Luftwafféba, a német diktátor testőralakulata, a Leibstandardte SS Adolf Hitler katonái közé került – írja a Rubicon.hu.

Harcolt a nyugati és az orosz fronton, mígnem epebetegsége miatt vissza kellett térnie Berlinbe. Ekkor az SS megbízásából kiképezte az úgynevezett Friedenthal-egységet, 1944 áprilisáig ezzel a speciális osztaggal hajtotta végre vakmerő kommandós akcióit, korábbi vívókarrierje során szerzett sérülései miatt a szövetségesek Sebhelyes arcúként emlegették.

Leghíresebb bevetése Mussolini kiszabadítása volt Grand-Sasso hegyi fogságából, de akciót szervezett a Teheránban tanácskozó Sztálin, Churchill, és Roosevelt ellen is – ezt a szovjet titkosszolgálat meghiúsította.

Próbálkozott Joszip Broz Tito partizánvezér elfogásával, részt vett a Hitler ellen merényletet szervező von Stauffenberg tábornok kézre kerítésében, és ő rabolta el a kiugrást tervezgető Horthy Miklós fiát. Az ardenneki offenzíva idején amerikai egyenruhában a szövetséges vonalak mögé hatolt, és szabotázsakciókba kezdett. Állítólag Eisenhower főparancsnok likvidálását is tervbe vette, ezért „Európa legveszélyesebb emberének” nevezték.

 

A háború után elsősorban ardenneki tevékenysége miatt vonták felelősségre, hiszen – a hamis egyenruhával – számos katonai egyezményt megsértett. A börtönből azonban 1948-ban megszökött, Argentínába menekült. Itt részt vett egy nevű neonáci szervezet megalapításában, miközben az ötvenes évek során Perón argentin és Nasszer egyiptomi elnök közelében is feltűnt, mint katonai tanácsadó.

Számos, emigráns náci tiszteket tömörítő szervezetet alapított, miközben szolgálatai révén milliomos lett. Az egykori kommandós gerincében 1970-ben rákot diagnosztizáltak, amiből elsőre még kigyógyult, később azonban már nem bírta leküzdeni, és 1975 júliusában meghalt.

Kapcsolódó
„Nem tudtam, hogy Himmler meg akar ölni minket” – interjú Horthy Miklós unokájával
Idősebbik fia halála után Horthy Miklós apaként nevelte unokáját. Horthy István Sharif számára Magyarország sokáig félelmetes helynek számított, először inkognitóban látogatott haza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik