Tudomány

Bazaltból készült zászlót tűzött ki Kína a Holdon

JIN LIWANG / XINHUA / Xinhua via AFP
JIN LIWANG / XINHUA / Xinhua via AFP

Június 2-án sikeresen landolt a kínai Csang-o-6 a Hold túlsó oldalán, a robot azóta el is indult az égitestről, fedélzetén mintákkal. A leszállóegység egy bazaltból készült kínai zászlót is kitűzött a felszínen – írja a Sapce.com.

A mindössze 11,3 grammos, 30-szor 20 centiméteres lobogó nagyjából akkora, mint egy A4-es papír. A Csang-o-6 elődje, a Csang-o-5 is szállított már zászlót, ezt 2020 végén tűzte ki a Földhöz közelebbi oldalon.

A szakértők választása azért esett a bazaltra, mert az nagy mennyiségben van jelen az objektumon.

A döntés összhangban van Kína holdi fenntarthatósági céljaival.

Cao Genyang, a Vuhani Textilipari Egyetem munkatársa szerint azt kellett felmérniük, hogy miként hasznosíthatják az anyagot szervetlen szálként. Vang Jünli, az intézmény szakembere hozzátette: a nyomtatási és festési folyamat speciális megközelítést igényelt, a felhasznált anyagokat kifejezetten úgy fejlesztették ki, hogy a zászló ellenálljon a szélsőséges körülményeknek.

Mivel a bazalt szervetlen szálként sima és törékeny, nehéz a fonása és a tartós megszínezése. Pozitívuma ugyanakkor, hogy jól szigetel, és ellenáll a sugárzásnak.

A végső változat végül kompozit anyagból jött létre, a bazalt a teljes lobogó mintegy 62 százalékát teszi ki. A begyűjtött bazaltot először apróra zúzták, majd ultrafinom szálakat készítettek belőle. Ezekből fonalat alakítottak ki, amelyekből aztán szőhető és nyomtatható anyagot hoztak létre. Ezután speciális fizikai és kémiai módszerekkel erősítették meg az anyagot, végezetül pedig lézervágással, vágással és varrással hozták létre a zászlót.

Kapcsolódó
Több égitesten élő fajjá válhat az emberiség
Az új, Amerika és Kína között kibontakozott űrverseny egyik legfőbb célja, hogy ki veti meg előbb a lábát a Holdon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik