Tudomány

Kiderült, miért előnyös epidurálással szülni

Justin Paget / Getty Images
Justin Paget / Getty Images

A vajúdás alatti epidurális érzéstelenítés nemcsak hogy csökkenti a fájdalmat, de minimalizálhatja a szülés alatt és az azt követő hetekben kialakuló súlyos szövődmények kockázatát is – írja a Live Science egy friss tanulmány alapján.

Az epidurálás során érzéstelenítőt fecskendeznek be a gerincvelő alsó részébe, hogy enyhítsék a fájdalomérzetet. A szakértők körében és a klinikai útmutatás szerint eddig is konszenzus volt azt illetően, hogy ez előnyös a kismamák számára, de arról keveset lehetett tudni, hogyan hat az esetleges szövődményekre.

Márpedig az USA-ban és az Egyesült Királyságban is egyre több esetben fordulnak elő szövődmények a szülés után, és az anyák halálozása is növekszik.

A The BMJ tudományos szaklapban publikált tanulmány a Skót Nemzeti Egészségügyi Szolgálat által 13 év alatt begyűjtött adatokat elemezte. A vizsgálatba bevont több mint félmillió nő közül 125 ezernél alkalmaztak epidurális anesztéziát a vajúdás során. Az összes esetet figyelembe véve több mint 2400-an tapasztaltak súlyos szövődményeket, köztük légzési nehézségeket, aneurizmát, szívelégtelenséget a szülés alatt vagy az azt követő hetekben.

A tanulmány eredményei szerint a vajúdás alatti epidurális kezelés 35 százalékkal csökkentette a súlyos szövődmények kialakulásának kockázatát a szüléstől számított hat héten belül, és 54 százalékkal csökkentette a kritikus ellátást igénylő szövődmények kockázatát. Különösen hatékonynak bizonyult a kezelés a koraszülésen átesett nők körében.

A jelenség egyik lehetséges magyarázata az, hogy az epidurálás csökkenti a vajúdás során a szervezet által átélt megpróbáltatást, ami így enyhítő hatással bír a szív- vagy tüdőbetegségben szenvedők számára.

Egy másik lehetőség, hogy a betegek fokozott megfigyelése az epidurális kezelés során azt jelentheti, hogy a szövődményeket korábban észlelik, ami lehetővé teszi a sürgősségi császármetszést vagy az időben történő kezelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik