Tudomány

Erre figyeljen a kullancsok eltávolításakor

SciePro / Getty Images
SciePro / Getty Images

Veszélyes kórokozóknak tehetjük ki magunkat, ha nem megfelelően próbáljuk kiszedni bőrünkből a kullancsokat – hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem közleménye. Az intézmény éppen ezért útmutatóval és egy rövid oktatóvideóval mutatja be a kullancsok eltávolításának helyes módját.

A kullancsok csaknem háromszáz betegséget terjesztenek, ám ezek közül az emberre csak néhány veszélyes. Hazánkban a két leggyakoribb a Lyme-kór és a vírusos agyvelő-, illetve agyhártyagyulladás. Ezek elkerülése érdekében fontos, hogy kullancscsípés esetén mielőbb távolítsuk el a vérszívót. Éppen ezért a kullancsok eltávolításával felesleges időveszteség orvoshoz fordulni, kivéve, ha nehezen vagy nem elérhető helyen, például a hallójáratban van – véli dr. Kovács Anikó bőrgyógyász.

Minden patikában kapható kullancscsipesz és -kanál, ám ezek használatakor figyelni kell, hogy csak a kullancs fejét szorítsuk meg, a törzsének összenyomása nélkül, mivel a kórokozók a kullancs belső szerveiben találhatók, a nyomással pedig öklendezésre kényszerítjük az állatot, ami növeli a fertőzés kockázatát.

Az oktatóvideóban a szakember az említett eszközök helyes használatát mutatja be, de arra is kitér, hogy ezek nélkül hogyan tudjuk szakszerűen eltávolítani a vérszívót.

Beszél továbbá a tévhitekről is, például, hogy a csípésre tilos különböző olajokat, zsírokat, krémeket kenni. Ugyanakkor eltávolítást követően a csípés helyét fertőtlenítsük le, de ne használjunk szteroidos krémet, ez ugyanis megzavarhatja az immunrendszert, és elmaradhat a szokásos helyi reakció, a Lyme-kórra utaló körkörös vagy ovális, több centiméter átmérőjű, fájdalmat nem okozó bőrpír. Ha ilyet tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hiszen a kezeletlen Lyme-kór akár hosszabb idő elteltével is okozhat neurológiai, szív vagy ízületi megbetegedéseket. Az időben felismert betegség azonban orvos által felírt, antibiotikum-kúrával ma már sikeresen gyógyítható.

A kullancsok által terjesztett másik gyakori megbetegedés, a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás ellen megelőzéssel lehet legjobban védekezni. Az erre kifejlesztett oltás beadatásával, illetve a kullancs mielőbbi szakszerű eltávolításával kiküszöbölhető a megbetegedés.

Kapcsolódó
Ezek a kullancsok százával lephetik el a lakásokat
Hazánkban is fel-felbukkan az új kullancsfaj, amely zárt térben, egyetlen kutyán táplálkozva is képes nagy tömegben szaporodni. Kutyára és emberre is veszélyes betegségeket terjeszthet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik