Tudomány

Hatalmas, repülő őshüllőre bukkantak

Emrah Gokcan / Getty Images
Emrah Gokcan / Getty Images

Szakértők egy csoportja egy angliai kavicsbányában feltárt repülő őshüllő maradványait vetette vizsgálat alá – írja a BBC.

Az eredmények azt mutatják, hogy az állat szárnyfesztávolsága hatalmas, 3,75 méter volt.

A pteroszaurusz kövületét 2022 júniusában ásták ki az Abingdon-on-Thames közelében lévő bányában. A szárnycsontokat a Portsmouth-i Egyetem és Leicesteri Egyetem szakemberei elemezték.

Az állat a jura idején élt, a periódus pteroszauruszainak szárnyfesztávolsága jellemzően 1,5-2 méter volt. David Martill, a Portsmouth-i Egyetem munkatársa szerint a 3,75 méter egy kréta kori pteroszaurusz esetében kicsi lenne, de egy jura kori pteroszaurusz esetében hatalmasnak számít.

„Ez a példány immár az egyik legnagyobb ismert pteroszaurusz a jura időszakból az egész világon” – emelte ki. Mint hozzátette, csak egyetlen nagyobb, Svájcban feltárt egyedet ismernek, annál a szárnyfesztávolság elérhette az 5 métert.

A kutató szerint az új felfedezés azt sugallja, hogy a jura kori pteroszauruszok a vártnál nagyobbra nőhettek. A fosszília egy, a Ctenochasmatoidea csoportba tartozó fajtól származik, ezek az állatok hosszú, karcsú szárnyaikról, hosszú állkapcsukról és finom, sörteszerű fogaikról ismertek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik