Tudomány

Harcos szerzetesek csontvázait találták meg

Désirée Russeau / Getty Images
A vár, amelynél a sírokat felfedezték.
Désirée Russeau / Getty Images
A vár, amelynél a sírokat felfedezték.

Csatában elesett középkori harcosok sírjaira bukkantak Spanyolországban – írja a Heritage Daily. A régészek szerint az elhunytak a Calatrava-rend, az egyik legrégibb spanyol lovagrend tagjai lehettek.

A lovagokból és papokból álló rendet  1158-ban alapította III. Sancho kasztíliai király és Fiterói Szent Rajmund apát, a Toledo melletti Calatrava várának védelmére. Tagjai felesküdtek a keresztény hit védelmére, valamint szegénységi és szüzességi fogadalmat tettek.

A kutatók most 23 ilyen harcos szerzetes holttestét találták meg egy spanyolországi vár közelében, mindegyikükön szúrt sebek, valamint tompa tárgyak okozta súlyos sérülések nyomai láthatók.

Ez alapján a szakértők arra következtetnek, hogy csata közben veszíthették életüket. A 23 lovagé mellett egy nő csontvázára is ráleltek a régészek, aki sérülései alapján hasonlóan erőszakos halált halhatott. Az viszont rejtély, hogy ki lehetett ez a nő, és milyen köze lehetett a rendhez. Elképzelhető, hogy ő is lovag volt és a többiekkel együtt harcolt.

Kapcsolódó
Fegyvereivel eltemetett, ősi harcosra bukkantak
Igazi arzenál lapult a sírjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik