Tudomány

Nem ivott, mégis hétszer kapott alkoholmérgezést egy kanadai nő

show999 / Getty Images
show999 / Getty Images

Egy új tanulmányban ritka orvosi esetet mutatnak be – írja az Independent. A történet főszereplője egy 50 éves kanadai nő, aki hétszer járt kórházban beszédzavarral és nappali álmossággal, a szakemberek pedig rendszeresen arra jutottak, hogy részeg, noha állítása szerint nem ivott. Mint kiderült, állapota hátterében egy ritka rendellenesség állt.

A páciens két éven át többször is felkereste a sürgősségi osztályt. Annak ellenére, hogy nem fogyasztott alkoholt, emelkedett véralkoholszintet mutattak ki nála, és alkoholmérgezés diagnózisával bocsátották el. A harmadik látogatás után még olyan besorolást is kapott, amellyel az akaratán kívül vagy akarata ellenére részesülhet mentális zavarral kapcsolatos kezelésben.

A betegnek minden egyes epizód után szabadságra kellett mennie, és ez idő alatt nagyon keveset evett. A tünetei egy-két hét után javultak, de egy-két havonta visszatértek.

A hetedik alkalommal egy szakértő mérlegelni kezdte a sörfőző szindrómát, ezt követően szakorvoshoz utalták.

A sörfőző szindróma hatására a bélben lévő gombák alkoholt termelnek.

A ritka rendellenességnek adott esetben komoly jogi következményei lehetnek, előfordul ugyanis, hogy valaki a tudtán kívül vezet ittasan.

Végül egy dietetikus alacsony szénhidráttartalmú étrendet javasolt neki, emellett egy hónapos gombaellenes kezelésen is átesett. A diéta betartása után a tünetek megszűntek, négy hónapig nem is jelentkeztek.

A nő újra elkezdett szénhidrátot enni, egy hónappal később azonban ismét előjöttek a panaszok. Ezt követően ismét visszatért a diétához, ami pozitív eredményeket hozott.

Dr. Rahel Zewude, a Torontói Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a rendellenesség jelentős társadalmi, jogi és orvosi következményekkel jár a betegek és hozzátartozóik számára. Mint hozzátette, a páciens több sürgősségi osztályon járt, belgyógyászok és pszichiáterek is megvizsgálták, és a mentális egészségről szóló törvényt is alkalmazták az esetében, mielőtt helyes diagnózist kapott volna.

Kapcsolódó
Elképesztő okból úszta meg az ittas vezetést egy belga férfi
Az önsörfőző-szindróma a jelenlegi becslések szerint nagyjából 20 embert világszerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik