Tudomány

Milliárdokért kelhet el egy dinócsontváz

Richard T. Nowitz / Getty Images
Richard T. Nowitz / Getty Images

Akár 6 millió dollárt (mintegy 2,1 milliárd forintot) is kifizethetnek a valaha talált legnagyobb és legteljesebb Stegosaurus-kövületért – írja a The Guardian. A fosszíliát a Sotheby’s aukcióján fogják értékesíteni idén nyáron.

A 3,4 méter magas és több mint 6 méter hosszú csontváz gyakorlatilag teljes, és az Apex nevet viseli. A példány több mint 30 százalékkal nagyobb, mint a londoni Természettudományi Múzeumban kiállított Sophie, amely sokáig a legépebb egyednek számított.

Cassandra Hatton, a Sotheby’s globális tudományos vezetője szerint Apex a maga nemében az egyik legjobb kövület. Mint hozzátette, a Stegosaurus az egyik legáltalánosabban felismerhető dinoszaurusz, amelynek összetéveszthetetlen sziluettje generációk óta lenyűgözi az embereket.

A csontváz 4-6 millió dolláros összegért kelhet el, ezzel az egyik legdrágább dinoszaurusz-maradvánnyá válhat.

A jelenlegi csúcstartó a Stan nevű T. rex, amelynek fosszíliáját 2020-ban, 31,8 millió dollárért értékesítették a Christie’s árverésén.

A dinoszauruszok aukciós piaca 2022-ben válságba került, amikor a Christie’s kénytelen volt lefújni egy másik Tyrannosaurus rex eladását. A Shen nevű példánnyal kapcsolatban komoly aggodalmak merültek fel.

Apexet Jason Cooper kereskedelmi paleontológus találta meg. A Sotheby’s szorosan együttműködött a szakemberrel, a felfedezéstől az ásatáson át a restaurálásig végig átláthatóan dokumentálták a folyamatokat. A fosszília júliusi eladás előtt a Sotheby’s New York-i galériájában lesz kiállítva.

Apex nem mutatja harc vagy ragadozó okozta sérülések jeleit, az ízületi gyulladásra utaló nyomok azonban arra utalnak, hogy magas kort élt meg. A combcsontja lenyűgözően hosszú, 114 centiméter.

A szakma ritkán örül a hasonló aukcióknak, mivel a magas összegeket általában csak magángyűjtők képesek kifizetni, ezzel pedig a kövületek további vizsgálata ellehetetlenülhet. Igaz, a gyűjtők esetenként kutatóintézeteknek, egyetemeknek vagy múzeumoknak adományozzák a leleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik