Tudomány

Ők mászták meg először a Mount Everestet

Alfred Gregory / Royal Geographical Society via Getty Images
Alfred Gregory / Royal Geographical Society via Getty Images

Edmund Hillary új-zélandi hegymászó és segédje, Tendzin Norgaj 71 éve, 1953. május 29-én délelőtt fél 12-kor jutott fel a Csomolungma tetejére. A két férfi majdnem kereken száz évvel azután érte el a Mount Everest néven is ismert hegy csúcsát, hogy azt kiáltották ki a Föld legmagasabb pontjának – írja a Rubicon.

Verseny a csúcsra

A 8848 méter magas hegy meghódítására többek között azért is kellett ilyen sokat várni, mert meglehetősen elzárt területen, két ország határán fekszik, ráadásul megmászásához nélkülözhetetlen volt a mesterséges oxigénellátás – 8000 méter felett ugyanis a légkör nem tartalmaz elegendő oxigént az emberi szervezet rendes működéséhez. A britek már az 1920-as években indítottak expedíciókat a Mount Everest csúcsára, ezek azonban nem jártak sikerrel és sok emberéletet követeltek.

A Csomolungma igazán népszerű úti cél 1950-ben lett, miután Nepál megnyitotta határait a merész felfedezők előtt. Két évvel később egy svájci csúcskísérlet résztvevői egészen 8600 méteres magasságba jutotta, mielőtt feladták a harcot a természet erői ellen. 1953-ban pedig Edmund Hill indult útnak, aki a Déli-Alpok hegyeiben komoly tapasztalatot szerzett a hófödte csúcsok megmászásában.

Meghódították a világ tetejét

Hill nélkülözhetetlen társa volt Tendzin Norgaj nepáli serpa, aki már a harmincas évek óta teherhordóként szolgálta a felfedezőket, így jól ismerte a hegyet. Az expedíció áprilisban indult, és több mint másfél hónap telt el, mire elérték a 8000 méteres magasságot.

Végül 1953. május 29-én előbb az új-zélandi, majd a nepáli hegymászó is feljutott a Mount Everest tetejére, ezzel pedig örökre beírták nevüket a történelemkönyvekbe. A sikeres kísérlet természetesen napokon belül világszenzáció lett, amely nyomán Hillaryt lovaggá ütötte a királynő, Norgaj pedig – mivel nem volt a Nemzetközösség polgára – Brit Birodalmi Érdemrendet kapott.

A Csomolungma „legyőzése” után a Föld minden tájáról özönlöttek a hegymászók a csúcs meghódítására: 1975-ben, a japán Tabei Dzsunko személyében az első nő is feljutott a világ tetejére, három évvel később pedig Reinhold Messner és Peter Habeler újabb bravúrt hajtott végre, ugyanis oxigénpalack nélkül „diadalmaskodtak” a Mount Everest felett. A magyar zászló – Erőss Zsoltnak köszönhetően – 2002 óta lobog a világ legmagasabb csúcsán.

Kapcsolódó
Betemette egy lavina, mégis felért a Mount Everest csúcsára
Súlyos sérüléseket szerzett, miután elsodorta egy lavina, mégis feljutott a csúcsra az első nő, aki meghódította a Mount Everestet. Az apró termetű japán nő ledöntötte a gyenge nőkről szóló mítoszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik