Tudomány

Betemette egy lavina, mégis felért a Mount Everest csúcsára

John van Hasselt - Corbis / Getty Images
John van Hasselt - Corbis / Getty Images
Súlyos sérüléseket szerzett, miután elsodorta egy lavina, mégis feljutott a csúcsra az első nő, aki meghódította a Mount Everestet. Az apró termetű japán nő ledöntötte a gyenge nőkről szóló mítoszt.

Tabei Dzsunko hegymászónő 48 éve, 1975. május 16-án ért fel a Mount Everest csúcsára, ezzel ő lett az első nő, aki meghódította a Csomolungmát – írja a Múlt-kor. Ez a sportág akkoriban férfiak uralta tevékenység volt, ezért számos hegymászó lenézte őt, teljesítményeivel azonban ledöntötte a nőket érő negatív sztereotípiát.

Hegymászás: szerelem első látásra

Dzsunko tízéves korában, egy osztálykiránduláson szeretett bele a hegymászásba, szimpatikus volt neki, hogy a csúcs meghódítása során nem másokat, hanem magát kellett legyőznie, és a túra végén, fent a tetőn mindig megkapta jutalmát, az alatta elterülő hegyek és dombok lenyűgöző látványát.

Egyetemi diplomája után kezdett komolyabban foglalkozni szenvedélyével, 1969-ben pedig megalapította a Női Hegymászó Egyesületet, amely az első női alpinista egylet volt Japánban.

Tabei 1970-ben a Himalája egyik hegytömbje, a Nepálban lévő Annapurna harmadik legmagasabb csúcsának, a 7555 méter magas Annapurna III-nak a megmászása után szerzett magának hírnevet. Ő volt az első nő és az első japán, aki feljutott erre a csúcsra.

A siker után nem volt megállás, Tabei és hegymászó klubjának tagjai elhatározták, hogy célba veszik a Mount Everestet. Hamarosan megalakult a Japán Nők Everest Expedíciója nevezetű, 15 tagot számláló csapat. A hölgyek szinte mindegyike dolgozó nő volt, ketten közülük, beleértve Tabeit is anyák voltak.

A Csomolungma meghódítása

Egy hosszú felkészülési időszak lezárása után a 15 hölgy 1975 májusában indult a csúcs felé hatalmas médiafelhajtás közepette. Május 4-én a csapat 6300 méter magasan járt, amikor táborukat egy lavina beterítette. Négy hegymászót, köztük Tabeit is eltemetett a hó, még az eszméletét is elvesztette, de szerencsére mindenkit kiástak. Tabei csúnyán megsérült, alig tudott járni, de két nap pihenő után összeszedte magát és folytatta csapata vezetését.

A 147 cm magas, törékeny, de szívós nő végül május 16-án ért fel a Mount Everest csúcsára.

Tabei Dzsunko karrierje során több mint 70 ország legmagasabb hegycsúcsát hódította meg és 1992-ben első nőként teljesítette a hét hegycsúcs kihívást, azaz megmászta mind a hét kontinens legmagasabb csúcsát. Tabei Dzsunko 2012-ben rákbeteg lett, de egészen 2016-ban bekövetkezett haláláig folytatta a hegymászást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik