Tudomány

Furcsa különbséget fedeztek fel a Föld északi és déli pólusa között

artpartner-images / Getty Images
artpartner-images / Getty Images

Bolygónk mágneses tere megvéd minket számos kozmikus fenyegetéstől, és régóta alapját képezi a navigációs rendszereinknek. A mágneses tér azonban nem statikus: a Föld magnetoszférájára hatással van a napszél, amikor pedig a Nap aktivitása nagyobb, mint például napjainkban, jobban összenyomódik.

Sokáig ennek tulajdonították, hogy a mágneses tér eltérő értékeket mutatott attól függően, hogy a Föld felszínéhez közel vagy az űrben rögzítették ezeket. A Journal of Geophysical Research: Space Physics szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban más lehet a válasz.

A kutatók 2014 és 2020 közötti adatokat használtak fel, mivel ezen időszak alatt az esetek 98,1 százalékában alacsony vagy közepes értékűek voltak a geomágneses viszonyok. Még akkor is, amikor a magnetoszférát nem befolyásolta jelentősebben az űridőjárás, komoly különbségek mutatkoztak a megfigyelések között.

Ezek különösen az északi és déli sarki régiókban voltak hangsúlyosak.

Yining Shi, a Michigani Egyetem Klíma- és Űrtudományi kutatója szerint az északi és déli sarki régiók közötti mágneses tér nagyon különbözött egymástól, pedig a legtöbben szimmetrikus mágneses teret feltételeznének.

A kutató szerint a Swarm műholdaktól származó pályaadatok eltéréseit kezdetben geofizikai zavaroknak tulajdonították, azonban később kiderült, hogy ezek a Föld mágneses mezejének aszimmetriájának köszönhetők.

A kutatás kiemeli, hogy a poláris mágneses tér nagyon gyorsan változott az elmúlt évtizedben, amely komoly kihívással állítja szembe a kutatókat. Mark Moldwin, a tanulmány szerzője szerint pontos mágneses térmodellek létrehozására van szükség, ez ugyanis nemcsak a tudomány számára fontos, hanem a pontos navigációban is szerepet játszik a Földön és az űrben egyaránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik