Tech

Kilométerekkel a föld alatt is lehetett érezni a geomágneses vihart

Yufei Wang / 500px / Getty Images
Yufei Wang / 500px / Getty Images

A május 11-ei hétvége sokak számára emlékezetes lehet, ugyanis egy húsz éve nem tapasztalt geomágneses vihar következtében a napkitörésből származó részecskék olyan energiával érték el a Föld mágneses védőpajzsát, hogy az még Magyarországon is szabad szemmel is tisztán látható sarki fényt eredményezett.

A részecskék nemcsak a légkörre voltak hatással, a világ egyik vezető óceánkutató szervezete, az Ocean Networks Canada (ONC) jelentése szerint az óceán mélyén telepített műszerek is jelentős zavarokat észleltek a Föld mágneses mezőjében. Ezek a víz alatti obszervatóriumként működő eszközök 2,7 kilométeres mélységben találhatók Kanada partjainál.

Kate Moran, az ONC elnök-vezérigazgatója szerint az, hogy a vihar hatásait közel 3 kilométeres mélységben is érezték, jól mutatja, hogy milyen intenzitású volt a napkitörés. A szakember szerint a rögzített adatok segíthetnek megérteni az esemény bolygónkra gyakorolt hatását, valamint a jövőbeni események előrejelzését.

Az ONC kutatói az adatok ellenőrzésekor először azt hitték, földrengéssel van dolguk.

Az elképzelést azonban hamar elvetették, ugyanis egy földrengéshez képest túl sokáig tartott az anomália. A mélyebb elemzés során kiderült, a napviharok okozta mágneses zavarokhoz kapcsolhatók a rögzített értékek.

Justin Albert, a Victoria Egyetem fizikusa szerint mivel a Nap a következő két évben éri el a 11 éves ciklusa csúcsát, ezért várhatóan még több hasonló kitörés történik majd. Azt egyelőre nem tudni, hogy a geomágneses vihar a tengeri élőlényekre milyen hatást gyakorol.

Kapcsolódó
Örülhet, aki szeretne még sarki fényt látni Magyarországon
Évtizedek óta nem volt ilyen erős geomágneses vihar, a sarki fények pedig az aktív Nap tevékenység hatására még többször tűnhetnek fel hazánk egén a következő években.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik