Tudomány

Férfiaknak is hasznos lehet a HPV elleni oltás

Ana Maria Serrano / Getty Images
Ana Maria Serrano / Getty Images

A humán papillomavírusnak, vagyis HPV-nek több száz típusa van, amelyek közül több képes méhnyakrákot okozni. A HPV elleni oltás ez ellen nyújt védelmet a nők számára, azonban egy friss kutatás most rávilágított, hogy a vakcina a férfiak számára is hasznos lehet, írja a Reuters.

A 3,4 millió ember bevonásával készült hosszútávú tanulmány az egyik első, amely azt vizsgálta, hogy a HPV elleni vakcina mennyire hatékonyan tudja megelőzni a vírus által okozott számos egyéb ráktípust. Ide sorolhatók például a fej- és nyakkörnyéki daganatok, a végbéltáji ráktípusok, valamint a pénisz-, szeméremtest- és a hüvelydaganatok.

A korábbi tanulmányok főleg a méhnyakrákra fókuszáltak, egy új publikáció azonban 44 százalékban férfiakat is vizsgált. Mint kiderült, a beoltott férfiak esetében alacsonyabb volt a HPV-vel összefüggő megbetegedések aránya, valamint a fej-nyaki daganatok száma is.

Ez utóbbi 100 ezer emberből átlagosan 2,8–3,4 eset fordult elő az oltottak körében, míg az oltatlanoknál 6,3–7,5.

A nők esetében számos ráktípus kockázata volt kimutathatóan alacsonyabb az oltottak körében, de jelentős mértékben nem csökkent a fej-nyaki daganatok, valamint a szeméremtest- és a hüvelyrák kockázata, teszi hozzá a hvg.

Bár a végleges tanulmányt csak a következő napokban mutatják be egy amerikai onkológiai konferencián, úgy tűnik, a HPV elleni oltás hatékony néhány, a méhnyakrákon túli daganat kockázatának csökkentésére is, éppúgy a férfiak, mint a nők esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik