Tech

Rák ellen harcoló robotot hoztak létre

PhonlamaiPhoto / Getty Images
PhonlamaiPhoto / Getty Images

Új robotsebészt fejlesztettek, amely olyan helyekről is képes eltávolítani a rákos daganatokat, ahonnan még a legképzettebb orvosok számára is nagy kihívást jelentene – írja az IFLScience.

A tumorok kioperálása eleve egy nehéz művelet, de a beavatkozás különösen bonyolulttá válik, ha a daganat a nyakban, a fejben vagy más érzékeny területeken található. Az ilyen műtétek végrehajtására hozták létre a Johns Hopkins Egyetem kutatói az ASTR nevű tumoreltávolító robotot, amely felveszi a versenyt a legkiválóbb sebészekkel is, sőt akár felül is múlhatja őket.

A rákos daganatok kimetszése azért ennyire bonyolult, mert sokszor nehéz megállapítani, hol érnek véget pontosan a rákos szövetek, és hol kezdődnek az egészségesek. A beavatkozások éppen ezért rengeteg tervezést és aprólékos, precíz munkát igényelnek, amely rendkívül fárasztó és frusztráló az emberek számára. A robot viszont ilyen problémákba nem ütközik, és egymás után hat műtétet is képes volt sikeresen végrehajtani, megállás nélkül.

Az ASTR-t egyelőre csak nyelvtumorok esetében alkalmazták, amelyek kifejezetten könnyen hozzáférhetőek, de a jövőben belsőszerveken is tesztelni fogják.

Kapcsolódó
Robotsebész műtött Pécsett
Az országban elsőként távolítottak el rosszindulatú, a beteg mandulájából kiinduló daganatot robotsebésszel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik