Tudomány

Innen lehet megállapítani, hogy valaki pszichopata

PeopleImages / Getty Images
PeopleImages / Getty Images

Egy friss kutatás kimutatta, hogy akiknél magasabb a pszichopátiára utaló személyiségjegyek száma, azok a személyek általában kevésbé mozgatják a fejüket, amikor beszélnek. A tanulmány szerzői szerint a nonverbális kommunikációnak ezt a finom mintáját korábban már azonosították férfi pszichopatáknál, és eredményeik arra utalnak, hogy ugyanezen tendenciák a nőkre is érvényesek, írja az IFLScience.

A pszichopata embert általában a fejletlen erkölcsi ítélőképesség, a többi ember érzelmeinek figyelmen kívül hagyása, a megbánás, valamint a bűntudat hiánya jellemzi.

Emellett gyakori képesség a kóros hazudozás, a manipuláció, a túlzottan impulzív személyiség, és a felelőtlenség is. A korábbi tudományos munkák azonban számos meglepő árulkodó jelet azonosítottak a pszichopaták testbeszédében.

Eszerint azok, akiknél fennáll a pszichopátia, több kézmozdulatot használnak, valamint rövidebben pislognak, mint az átlag. A mostani, Personality and Individual differences szaklapban leírt tünet, vagyis a kevés fejmozgás ráadásul a tanulmány szerint a beszélgetés 40 százalékában figyelhető meg, ami igencsak árulkodó.

A kutatók jelezték, hogy a nonverbális jelzésekre való odafigyelés különös jelentőséggel bírhat, ha olyan magatartásformák konstellációját vizsgáljuk, amelyek célja eredendően a megtévesztés.

Kapcsolódó
Nem szeret, nem szorong, nem tanul – így lehet felismerni a pszichopatát
A profilozás egyre pontosabban írja körül a bűnözőket, és a pszichológia egyre többet tud a hajlamosító tényezőkről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik