Tudomány

Új rákellenes anyagot hoztak létre magyar kutatók

Image Source / Getty Images
Image Source / Getty Images

Minden eddiginél hatékonyabb rákellenes hatóanyagjelöltet fejlesztettek ki az ELTE Szerves Kémiai Tanszék munkatársai – írja az MTI az egyetem közleménye alapján. Az új magyar szer hatása az összehasonlító tesztek szerint jelentős mértékben meghaladja az amerikai fejlesztők legígéretesebb hatóanyagjelöltjét.

A rákos elváltozások kezelése komoly kihívást jelent, ugyanis a kemoterápia a tumoros sejtek mellett az egészséges sejteket is jelentős mértékben károsítja, illetve számos mellékhatást okozhat. Ráadásul a kemoterápiás szerekkel szemben gyakran ellenállás is kialakul, így hatástalanná válhatnak.

A magyar fejlesztésű TBP-333 nevű vegyület viszont jóval kevésbé megterhelő módon fejti ki hatását a kemoterápiánál, és mintegy 4000-szer hatékonyabb, mint az amerikaiak hatóanyagjelöltje. A beszámoló szerint ahhoz, hogy a hatóanyagjelölt klinikai alkalmazása is lehetővé váljon, egyebek mellett kiterjedt biológiai kutatásokra van szükség.

Rákos megbetegedések

A tumoros megbetegedések világszerte a vezető halálozási okok között szerepelnek. Az 1990-es évektől kezdve ugrásszerűen megemelkedett a rákbetegek aránya, 2022-ben a rákos megbetegedések miatt bekövetkező halálesetek összesített száma az EU tagállamaiban és az Egyesült Királyságban megközelítette a másfél milliót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik