Tudomány

Óriási folyami szörny koponyájára bukkantak

Jaime Bran
Jaime Bran

Hatalmas, ősi ragadozó koponyáját találták meg Peruban – írja a The Guardian. A maradvány egy mára kihalt folyamidelfin-fajé, amely feltehetőleg 16 millió éve tűnt fel Dél-Amerika folyóiban.

A Pebanista yacuruna névre keresztelt faj példányai akár 3,5 méter hosszúra is megnőhettek, ezzel pedig a valaha talált legnagyobb folyami delfineknek számítanak.

A felfedezésről készült tanulmány szerint a P. yacuruna kihalásának körülményei rámutathatnak arra is, hogy a mai folyami delfinek milyen veszélyekkel és kihívásokkal fognak szembenézni a következő 20-40 évben.

A koponyát felfedező Aldo Benites-Palomino elmondta, a folyami delfinek olyan tengeri delfinekből fejlődtek ki, amelyek több millió évvel ezelőtt az édesvizekben próbáltak meg új táplálékforrásokat keresni. Ma Dél-Amerikában az Amazonas folyóban, Ázsiában pedig a Gangeszben, az Indusban és a Jangcében élnek folyami delfinek, mind a négy faj veszélyeztetett. Pusztulásukért leginkább a városiasodás, a vizek szennyezése és a bányászat felelős.

Kapcsolódó
Hatalmas tengeri szörny maradványaira bukkantak
A ragadozó gyorsan mozgó prédákra specializálódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik