Tudomány

Már az ókorban is féltek a zombiktól

Sagalassos Archaeological Research Project / KU Leuven
Sagalassos Archaeological Research Project / KU Leuven

Nagyjából 2000 éves sírt fedeztek fel Törökországban, a nyomok arra utalnak, hogy a korabeli emberek félhettek a holtak feltámadásától – írja a Live Science. A sírhelyet szándékosan meghajlított szögekkel szórták be és téglákkal befalazták, sőt le is vakolták, remélve, hogy ezek az intézkedések megvédik az élőket a halottól.

A kutatók nem tudták megállapítani, mi lehetett a halál oka, de feltehetőleg valami szokatlan vagy felkavaró, hiszen úgy tűnik, a család kifejezetten tartott az elhunyt visszatérésétől.

A szakértők azt a verziót sem zárták ki, hogy az intézkedésekkel valójában a halottat védték az élőktől, nem pedig fordítva. Az is felmerült, hogy az elhunyt fertőző betegségben veszthette életét, és a befalazással a kórság terjedését próbálták meggátolni, erre azonban nem találtak semmilyen bizonyítékot.

Sagalassos Archaeological Research Project / KU Leuven

A sírban egy felnőtt férfi nyugszik, akit az elhamvasztásának helyén temettek el. A felfedezésről készült tanulmány szerint ez kifejezetten furcsa temetkezési szokásnak számított a római korszakban. A hagyományos római kori hamvasztás után a maradványokat urnába tették, amelyet később eltemettek vagy mauzóleumba helyeztek.

A régészek a sírhely feltárásakor a halottal együtt eltemetett sírtárgyakat is találtak: egy pénzérmét, egy fonott kosár maradványait, illetve kerámia és üveg edényeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik