Tudomány

Nagyvárosokat nyel el a föld Kínában

© Philippe LEJEANVRE
© Philippe LEJEANVRE

Egy friss tanulmány alapján Kína nagyvárosainak közel fele süllyed, a probléma fő oka a túlzott vízkivitel – írja a BBC. Egyes települések süllyedése rendkívül gyors ütemben zajlik, minden hatodik város süllyedése meghaladja az évi 10 millimétert.

Kína az elmúlt évtizedekben robbanásszerű urbanizációt tapasztalt, a városi területeken pedig rengeteg vizet vonnak ki. A part menti városoknál a helyzetet súlyosbítja a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés.

A talajsüllyedés problémájára már az 1920-as években felfigyeltek Sanghajban, az utóbbi időszakban viszont a jelenséget már szélesebb körben is észlelték. Hogy alaposabban megértsék a helyzetet, Zurui Ao, a Beidou Kutatóintézet munkatársa és kollégái 82 települést vizsgáltak meg műholdas adatok felhasználásával.

A 2015 és 2022 közötti időszakot elemezve arra jutottak, hogy a városi területek 45 százaléka évente több mint 3 millimétert süllyed. Mintegy 16 százalékuknál a roskadás az évi 10 millimétert is meghaladja.

Utóbbi, különösen gyors süllyedés a becslések alapján mintegy 67 millió embert érint.

A süllyedés mértékét számos tényező befolyásolja, többek között a geológia, illetve az épületek tömege, az egyik legfontosabb faktor azonban a talajvíz vesztesége. Ahogy a városok alatt, valamint az azok közelében lévő vizeket kivonják, úgy kezd el roskadozni talaj, illetve az infrastruktúra. A probléma nemcsak Kínában, hanem többek között Amerikában is megfigyelhető.

A süllyedést befolyásoló egyéb tényezők közé tartoznak a városi közlekedési rendszerek, valamint az ásványi anyagok kinyerése és a szénbányászat. Pingdingsan északi régiójában, az ország egyik legnagyobb széntermelő területén a föld rendkívül gyorsan, évi 109 milliméterrel süllyed.

A part menti területeken, ahol a tengerszint emelkedése is gondot jelent, a talaj roskadása hatalmas nagy veszélyt jelent. A kutatók szerint a szárazföld gyorsabban süllyed, mint ahogy a tenger emelkedik, a kettő folyamat együtt viszont százmilliókat fenyeget.

Az eredmények azt mutatják, hogy vannak hatékony stratégiák a süllyedés lassú csökkentésére. Ezek közé tartozik a vízgazdálkodás javítása.

Kapcsolódó
Elnyeli a tenger a világ egyik legnagyobb városát
Jakarta a világ leggyorsabban süllyedő városa, a metropoliszt szép lassan elnyeli a tenger.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik