Tech

Amerikai nagyvárosokat nyelhet el a föld

Stephanie Shen / 500px / Getty Images
Stephanie Shen / 500px / Getty Images

Egy friss, műholdképeken alapuló tanulmány szerint az Egyesült Államok keleti partvidékének több nagyvárosa és populációs központja egyre süllyed – írja a Space.com. A folyamat miatt épületek omolhatnak össze, utak, illetve gáz- és vízvezetékek károsodhatnak. A talaj süllyedése a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedéssel együtt katasztrofális helyzetet teremthet.

A különösen súlyosan érintett területek közé tartozik New York, Long Island, Baltimore, Virginia Beach és Norfolk. A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey (USGS) csapatának friss eredményei alapján a keleti partvidék egyes területei évente akár 5 millimétert is süllyedhetnek, ami a globális tengerszint-emelkedést mértékét is meghaladja.

„Az USA keleti partvidékén tapasztalható folyamatos, nem mérsékelt süllyedés aggodalomra ad okot” – emelte ki Leonard Ohenhen, a Virginia Tech munkatársa és a csapat tagja. Mint hozzátette, a folyamat különösen azokon a területeken aggasztó, ahol magas a nép- és ingatlansűrűség.

A kutatók hatalmas mennyiségű adatot gyűjtöttek radaros műholdak segítségével, hogy digitális tereptérképeket készítsenek. A szakértők évek alatt több millió süllyedési eseményt mértek meg, majd ezt követően a süllyedő földterületről a világon elsőként készítettek nagy felbontású képeket.

Az eredmények azt mutatják, hogy az érintett térség nagy része évente legalább 2 millimétert süllyed. A globális tengerszint-emelkedés jelenlegi üteme évente mintegy 4 milliméter.

Évente 2 milliméteres süllyedési arányt mértünk, ami több mint 2 millió embert és 800 000 ingatlant érint a keleti partvidéken

– mondta Manoochehr Shirzaei, a Virgina Tech kutatója.

Ohenhen rámutatott, hogy a süllyedés nem pusztán önmagában problémás, külön gond, hogy a sűrű régiókban a folyamat kifejezetten gyors. „New Yorkban például a kritikus infrastruktúra jelentős területeit, köztük a JFK és a LaGuardia repülőtereket és kifutópályáikat, valamint a vasúti rendszereket évente 2 millimétert meghaladó süllyedési arány érinti” – nyilatkozta.

Kapcsolódó
Elnyeli a tenger a világ egyik legnagyobb városát
Jakarta a világ leggyorsabban süllyedő városa, a metropoliszt szép lassan elnyeli a tenger.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik