Tudomány

Károsíthatják az agysejtjeinket az új emlékek

Andriy Onufriyenko / Getty Images
Andriy Onufriyenko / Getty Images

Az agyi idegsejtek gyulladását általában rossz dolognak tartják, mivel neurológiai betegségekhez, például Alzheimer-kórhoz és Parkinson-kórhoz vezethetnek. Egy friss kutatás eredményei azonban azt sugallják, hogy az agy hippokampális régiójában lévő bizonyos neuronok gyulladása elengedhetetlen a hosszú távú emlékek létrehozásához, írja a Science Alert.

A New York-i Albert Einstein Orvostudományi Főiskola idegkutatói egereken végeztek vizsgálatokat, melyek során rövid, enyhe áramütésekkel váltottak ki epizodikus emlékeket az egerekből. A neuronok elemzése feltárta a gyulladásos jelátvitel szempontjából fontos TLR9 jelátviteli útvonalon lévő gének aktiválódását. A mélyebb kutatás szerint az útvonal csak a neuronok klasztereiben aktiválódott, amelyek szintén DNS-károsodást mutattak.

A Nature tudományos szaklapban megjelent kutatás szerint míg az agyban előforduló DNS-törések gyakran előfordulnak, ezeket általában gyorsan kijavítják. Itt azonban a változások jelentősebbnek bizonyultak.

A gyulladásos szerkesztő mechanizmusok az egerekben egy hétig tartottak, majd kiderült, hogy a memóriatároló neuronok ellenállóbbak a külső erőkkel szemben. Ez azt sugallja, hogy az emlékek véglegesen le vannak zárva, és védve vannak a külső támadások ellen.  Amikor az egereknél blokkolták az említett útvonalat, az egerek nem tudták elérni, hogy emlékezzenek az áramütésekre. A kutatók szerint nagy valószínűséggel valami hasonló történik az emberi agyban is.

Kapcsolódó
Nagyobb az agya a fiatalabb generáció tagjainak
A kutatók szerint emiatt csökkenhet a demenciával diagnosztizált betegek száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik