Tudomány

Nagyobb az agya a fiatalabb generáció tagjainak

smederevac / Getty Images
smederevac / Getty Images

Egy friss kutatás szerint az emberi agy mérete évtizedről évtizedre növekszik, és ez csökkentheti a demencia kockázatát a fiatalabb generációkban. A tanulmány több mint 3000, 55 és 65 év közötti amerikai agyát vizsgálta meg, és azt találta, hogy az 1970-es években születettek agytérfogata 6,6 százalékkal nagyobb, mint amit az 1930-as években születettek eredményei mutatnak, írja a Science Alert.

Az X generáció, vagyis az 1960 és 1979 között születettek csoportjánál közel 8 százalékkal nagyobb térfogatú fehérállományt és csaknem 15 százalékkal nagyobb szürkeállományt mértek, mint az azt megelőző generációnál. A hippokampusz – amely jelentős szerepet játszik a memóriában és a tanulásban – térfogata 5,7 százalékkal bővült egy nemzedék alatt. Ez az eredmény olyan tényezők figyelembevétele mellett is igaznak bizonyult, mint a magasság, az életkor és a nem.

Charles DeCarli, a Kaliforniai Davis Egyetem neurológusa szerint tehát nem kizárt, hogy a születési időnk hatással van az agyunk méretére és akár annak hosszú távú egészségére is.

A szakember megjegyezte, hogy a genetika fontos szerepet játszik az agy méretének meghatározásában, de az eredmények arra utalnak, hogy külső hatások, így például egészségügyi, társadalmi, kulturális és oktatási tényezők is fontos szerepet játszhatnak.

Bár a demencia továbbra is komoly gondot jelent, az Egyesült Államokban és Európában minden évtizedben körülbelül 13 százalékkal csökkent a betegség előfordulási aránya. Ezt sokan azzal indokolják, hogy a betegség a szürkeállományt zsugorítja, ám mivel a fiatalabbaknak nagyobb az agya, így nagyobb lehet az ellenállása is.

Azt persze nem lehet mondani, hogy minden kutató egyetért a kutatás megállapításaival, egyes korábbi tanulmányok ugyanis nem mutattak összefüggést a memória teljesítménye és az agy térfogata között. Ellenben azzal szinte mindenki egyetért, hogy a rendszeres testmozgás a memóriával kapcsolatos régiók növekedését eredményezheti, míg a helytelen táplálkozás, az alkoholfogyasztás és a magány épphogy csökkenti a terület méretét.

Kapcsolódó
Megvédheti az agyat a zene
Egy új kutatás szerint a hangszeren való játék megvédheti az agy egészségét idősebb korban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik