Tudomány

Tengeri sárkányt fedeztek fel Japánban

MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Korábban sosem látott tengeri szörny szinte hiánytalan csontvázára bukkantak Japánban – írja a Live Science. Az újonnan felfedezett faj egy moszaszaurusz, amely az ősi Csendes-óceánban vadászhatott.

A fehér cápa méretű ragadozó a vakajamai azúr sárkány (Megapterygius wakayamaensis) nevet kapta, és mintegy 72 millió évvel ezelőtt élhetett.

Az elképesztő maradványok egyébként a legteljesebb moszaszaurusz csontváznak számítanak, amelyet a térségben valaha találtak.

TAKUMI

A vízi hüllő különlegessége, hogy testfelépítése jelentősen eltér rokonaiétól és semmilyen élőlényére nem hasonlít. Ez azért is érdekes, mert eddigi ismereteink szerint a moszaszauruszfajok között csak igen apró eltérések mutatkoznak, az azúr sárkány ennek ellenére mégis kilóg a sorból.

A többi moszaszauruszhoz hasonlóan ennek az állatnak is delfinekére emlékeztető testformája, hosszú farka és krokodilszerű orra van, viszont egy cápákéhoz hasonló hátuszonnyal is rendelkezik, ilyet pedig korábban semelyik moszaszaurusznál nem láttak a kutatók. Szintén furcsa, hogy a hátulsó uszonyai nagyobbak az mellsőknél, ez olyan jellegzetesség, amely semmilyen ismert állatra nem jellemző rajta kívül.

A moszaszauruszok körülbelül 100 millió éve bukkantak fel a Földön és 66 millió éve haltak ki a dinoszauruszokkal együtt egy hatalmas meteorit becsapódása miatt. Bár a vakajamai azúr sárkány csupán 5 méter hosszú volt, egyes fajai akár 17 méteresre is megnőhettek, és az ősi tengerek csúcsragadozóinak számítottak.

Kapcsolódó
Lefejezett, ősi tengeri szörnyre bukkantak
A hatalmas tengeri ragadozót egy még nagyobb állat ölhette meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik