Tudomány

Rekordmeleg lehet a hétfő

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Nyári napokat élünk április közepén, és hogy ez mennyire nem szokványos, arra csak egy példa, hogy szombaton a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is megdőlt. Hétfőn marad még az extrém meleg, az Időkép.hu előrejelzése szerint azonban délután észak-északnyugat fölé azonban már elkezd beszivárogni a hideg, emiatt akkor akár 10-15 fokos kontraszt is kialakulhat az északi és déli területek között. A legmelegebb a déli-délkeleti régiókban lesz, ahol ismét átléphetjük a 30 fokot, és a portál szerint

egész biztosan meg fog dőlni a 72 évvel ezelőtt regisztrált, 27,6 fokos melegrekord. A kérdés csak az, hogy mennyivel.

A részleteket illetően a Kiderül.hu azt írja, hétfőn az ország déli felén derült vagy fátyolfelhős, csapadékmentes idő várható. Eközben az északi tájakon is többórás napsütés valószínű a változó felhőzet mellett, de ott délutántól fokozatosan beborul az ég, és szintén délutántól egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra, sőt néhol zivatar is lehet. Az ország délkeleti felén erős lesz a délnyugati szél, északon, északnyugaton ezzel szemben az északnyugatira forduló szelet csak záporok, zivatarok körül kísérhetik erős széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 31 fok között alakul, az északi határ mentén lesz hűvösebb, míg a Dél-Alföldön a legmelegebb. Késő este 15, 23 fok várható.

Kapcsolódó
Ma még meleg lesz, de jön a hidegfront és a lehűlés
Harminc fokos hőségből tíz fokos hideg lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik