Tudomány

Parazita költözött egy nő szemébe

Jacob Wackerhausen / Getty Images
Jacob Wackerhausen / Getty Images

Két éven keresztül növekedett egy furcsa csomó egy nő szemében, mire kiderült, hogy egy parazita volt az. Az orvosok szerint a pácienst krokodilhús fertőzhette meg, ami teljesen egyedivé teszi az esetet, ugyanis ehhez hasonlóról még sosem készültek feljegyzések – írja a Live Science.

A különleges diagnózisról a szakemberek a JAMA Ophthalmology nevű orvosi szaklapban számoltak be, amelyből kiderül, hogy egy ritka, pentastomiasis nevű betegséget azonosítottak a páciensnél, amelyet élősködő féregatkák jelenléte okoz. Ebben az esetben a parazita a kötőhártya alá fészkelte be magát, ahol 10 milliméteresre nőtt meg.

A 28 éves kongói származású nőnek nem voltak fájdalmai és más tünetekre sem panaszkodott, csupán egy gumót látott növekedni a szeme sarkában, ezért fordult orvoshoz. A vizsgálatok során észrevették, hogy a csomó mozog, majd sebészeti úton eltávolították. Ekkor kiderült, hogy a gumó valójában egy c alakú lárva volt, később pedig azt is megállapították, hogy a parazita az Armillifer grandis nevű fajba tartozik.

Ez a faj arról ismeretes, hogy Afrikában néha embereken is élősködik. Az érintettek általában úgy fertőződnek meg, hogy olyan vizet isznak, vagy olyan kígyóhúst esznek, amelyben ott vannak a parazita tojásai. Ebben az esetben viszont krokodilhús okozta a fertőzést, amelyre korábban még nem volt példa.

A féregatkák egyébként általában belső szervekben telepednek meg, ahol anélkül növekednek, hogy bármilyen panaszt is okoznának az embernek. Éppen ezért gyakran észre sem veszik a jelenlétüket, aminek pedig akár végzetes következményei is lehetnek. Az orvosok szerint a fertőzés könnyen elkerülhető, ha hüllőkkel mindig csak kesztyűben érintkezünk, valamint nem fogyasztunk nem eléggé átsült hüllőhúst.

Kapcsolódó
Kígyót evett, paraziták költöztek a testébe
A kínai férfi szervezetében 15 éven keresztül éltek galandférgek, miután nyers kígyószerveket fogyasztott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik