Tudomány

Így próbálta menteni családját Anne Frank apja

Calle Hesslefors / ullstein bild via Getty Images
Calle Hesslefors / ullstein bild via Getty Images

Anne Frank a holokauszt egyik legismertebb személye, tragikus történetét elmesélő naplója világszerte 65 nyelven jelent meg. Kevésbé ismert viszont a Frank-család bujkálását megelőző időszak, amikor Anne apja, Otto Frank keserves küzdelme, hogy vízumot szerezve kimenekítse családját a nácik karmaiból.

Otto már egészen korán felismerte, hogy Hitler Németországa végzetes lehet, ezért segítséget kért egy USA-ban tartózkodó barátjától. Levelezésükből kiderült, hogy már 1938-ban beadott egy bevándorlási kérelmet az Egyesült Államokba, az ügyintézők azonban még 1941-ben is így tanácsolták el:

A helyzetet nem látjuk kritikusnak, 6 hónap múlva kérvényezzék újra.

A levelezés sokat mesél a holokausztról és az amerikai bürokráciáról is, amely meggátolta sokak menekülését. Csak 1938-ban 300 000-en kértek menekültvízumot az USA-tól, de mindössze 20 000-et állítottak ki.

Otto kérelmeit minden ország elutasította, menedék híján pedig nem maradt más, mint elbújni egy titkos rejtekhelyen és reménykedni – derül ki a Viasat History közleményéből. A Frank-család 1942 nyarától kezdve összesen 25 hónapig bujkált a náci fennhatóság alatt lévő Amszterdamban, míg egy ismeretlen személy fel nem jelentette őket. A családot hamarosan Auschwitzba hurcolták, innen pedig a kis Anne-t és a nővérét, Margotot Bergen-Belsenbe vitték tovább, ahol aztán 1945 márciusában mindketten meghaltak tífuszban – nem sokkal a tábor felszabadítása előtt. Anne mindössze 15 éves volt ekkor.

Családjuk tragédiáját egyedül Otto élte túl, akihez eljuttatták lánya jegyzeteit. Egy friss dokumentumfilm, a Nincs menedék: Anne Frank történetének elhallgatott fejezete az ő történetét mutatja be, ahogyan családját próbálja menteni. A filmet április 13-án, szombaton 21:00-kor vetíti a Viasat History történelmi csatorna.

Kapcsolódó
Ő rejtegette Anne Frankot a zsidóüldözések idején
Jóformán mindenki ismeri Anne Frank, a fiatal zsidószármazású lány tragikus történetét, az azonban kevésbé ismeretes, hogy ki is volt az, aki éveken keresztül rejtegette őt a zsidóüldözések idején.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik