Tudomány

Ő rejtegette Anne Frankot a zsidóüldözések idején

Bettmann / Getty Images
Bettmann / Getty Images
Jóformán mindenki ismeri Anne Frank, a fiatal zsidószármazású lány tragikus történetét, az azonban kevésbé ismeretes, hogy ki is volt az, aki éveken keresztül rejtegette őt a zsidóüldözések idején.

Anneliese Marie Frank zsidó származású német lány, akit Anne Frank naplója címmel kiadott, a második világháború idején írt naplójegyzetei tettek világhírűvé. A zsidóüldözés elől bujkáló fiatal lány szomorú története mindenkinek ismerős lehet, azt azonban már kevesebben tudják, hogy kik is voltak azok, akik éveken keresztül rejtegették őt, életüket kockáztatva. A Disney+ közleménye megismerteti velünk Miep Giest, aki egyike volt azoknak a holland állampolgároknak, akik elrejtették Anne Franket, családját és négy másik holland zsidót a nácik elől.

Éhező kislányból lett hős

Gies 1909. február 15-én Hermine Santrouschitz néven született Bécsben. A második világháború után fellépő élelmiszerhiány miatt alultáplált volt, így 11 évesen egy segélyprogram keretében a szülei Hollandiába küldték egy egészségesebb élet reményében. 18 évesen gépírónőként egy hímzőgyárban kezdett el dolgozni, és itt ismerte meg későbbi férjét, Jan Giest is. Később, a két világháború közötti válság következtében elvesztette állását, azonban egy ismerősnek köszönhetően interjúlehetőséget kapott Otto Frankkal, Anne édesapjával, aki akkor kezdte el felépíteni a fűszereket és pektint forgalmazó vállalatát. Jan Giessel végül a világháború első évében házasodtak össze, és a Frank családhoz közeli lakásba költöztek.

Miep közeli, baráti kapcsolatba került Ottoval, és egy percig nem habozott, mikor Otto megkérdezte, hogy segítene-e a családjának a bujkálásban a náci megszállás alatt. A rejtőzködőhely kialakítása után a többi segítővel, Victor Kuglerrel, Johannes Kleimannal, valamint Bep és Johan Voskuijllel együtt hamar kialakítottak egy rendszert, amivel biztonságban tudhatták a bujkáló családokat. Két évig Miep és Bep felelt a bevásárlásért: Miep a húst egy megbízható hentestől szerezte be, a zöldségekért viszont minden nap másik boltba ment, hogy ne legyen feltűnő, ha nagyobb mennyiséget vásárol. Ezen kívül minden vasárnap öt darab könyvet is hozott a titkos rejtekhelyre, amiért az információktól elzárt rejtőzködők nagyon hálásak voltak.

A napló őrzője

A családok rejtőzködésének 1944. augusztus 4-én lett vége, amikor egy váratlan rajtaütés alkalmával letartóztatták őket, és két segítőt is. Miep és Bep a rajtaütés után visszatértek a rejtekhelyre, ahol megtalálták Anne naplóját. Miep annak reményében rakta el a naplót, hogy azt egy napon visszaadhatja tulajdonosának, ez azonban sajnos sosem következett be. Végül a rejtőzködők közüli egyetlen túlélőnek, Anne édesapjának, Otto Franknak adta a naplót, aki azt 1947-ben ki is adta. Miep Otto nyomására csak ekkor olvasta el, amiről így nyilatkozott: „Örültem, hogy nem olvastam el a naplót közvetlenül a letartóztatás után, […] amikor az íróasztalom fiókjában hevert. Ha elolvastam volna, el kellett volna égetnem, mert túl veszélyes volt azokra az emberekre nézve, akikről Anne írt.”

Bár cselekedetei letagadhatatlan bátorságról tanúskodnak, Miep mégis mindig akkurátusan tagadta, hogy hős lenne.

Nem szeretem, ha hősnek neveznek, mert nem kell különlegesnek lenned ahhoz, hogy másokon segíts. Még egy átlagos titkárnő, háziasszony vagy tinédzser is hozhat egy kis fényt egy sötét szobába.

Miep Gies inspiráló történetéről a National Geographic Anne Frank bújtatója címmel minisorozatot készít, amely május 2-án válik elérhetővé a Disney+-on.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik