Tudomány

Orrspray segíthet a szívritmuszavar kezelésében

dmphoto / Getty Images
dmphoto / Getty Images

Az amerikai Weill Cornell Medicine and Medical Center kutatói megtalálhatták, hogyan lehet kezelni orvosi felügyelet nélkül a szívritmuszavart. A kutatók szerint egy Etripamil kísérleti gyógyszerrel ellátott orrspray lehet a megoldás, írja az Interesting Engineering.

A klinikai vizsgálatot szponzoráló cég, a Milestone Pharmaceuticals kifejlesztett egy kalciumcsatorna-blokkoló orrsprayt, amely etripamilt tartalmaz. Ez segít a szív elektromos tevékenységének szabályozásában, amely így hatékony a PSVT-ben (Paroxysmális supraventriculáris tachycardia) szenvedő betegek kezelésében, amely eddig kórházi kezelést igényelt.

A kórházi eljárás során az orvosoknak alapvetően vékony huzalokat kellene átfűznie a páciensek erein a szívhez, amely később a kezelésben is fontos szerepet játszana. Ezt azonban most úgy tűnik, egy sima orrspray-vel ki lehetne váltani.

Az 1116 beteg bevonásával készült klinikai vizsgálat 148 helyszínen zajlott az Egyesült Államokban, Kanadában és Dél-Amerikában. A vizsgálatban olyan betegek is részt vettek, akiknek a kórelőzményében pitvarfibrilláció szerepelt.

A betegek nagyjából kétharmada egy órán belül enyhülést tapasztalt, átlagosan 17 perc alatt enyhültek a tünetek. Az enyhe, átmeneti tünetek, mint például az orrfolyás, az orrdugulás, a kellemetlen érzés és az orrvérzés kezdetben gyakori volt, de az ismételt használat során csökkentek.

Kapcsolódó
Így változott meg az európai ember 2000-3000 év alatt
A természetes szelekció nagyban meghatározta az emberek fejlődését, egy kutatás, most rámutatott, mennyire.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik