Tudomány

Alig maradt olyan víz, amit nem szennyeztek be az örök vegyszerek

swissmediavision / Getty Images
swissmediavision / Getty Images

Az örök vegyszerek, vagyis az úgynevezett perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) az ember által előállított vegyi anyagok széles körben használt csoportját jelentik, az összefoglaló név pedig mára közel 15 ezer vegyi anyagot fed le. Ezek egy részét szabályozzák, jelentős hányadukat azonban nem, így szinte mindenhol fellelhetők.

A tanulmányok lehetséges összefüggéseket is találtak a PFAS-nak való kitettség és a különféle betegségek kialakulása között, beleértve az anyagcsere felborulását, a testtömeg-ingadozást, a vesekárosodást, a pajzsmirigybetegséget, a nemi hormonok megváltozását, valamint a különböző rákos megbetegedések kialakulását.

A téma iránti megnövekedett tudományos érdeklődés ellenére még mindig rengeteg olyan dolog van, amit nem tudunk a PFAS-okról, például hogy a vízkészletünk mennyire szennyezett.

A Sydney-i New South Wales Egyetem kutatóinak új, nemzetközi tanulmány most azt állítja, hogy a globális vízforrás nagy része meghaladja a PFAS-szennyezettség biztonságosnak mondható mértékét, írja az IFLScience.

A tanulmány vezető szerzője, Denis O’Carroll professzor jelezte, hogy bár 5 százalék feletti értékről beszélünk, ami bizonyos esetekben az 50 százalékot is eléri, ezt leginkább forrásvizekben találták, nem közvetlenül az ivóvízben. Bár létezik eljárás a PFAS-ok kiszűrésére, a kutatók szerint nem minden vízszolgáltató méri rutinszerűen a vizünkben potenciálisan előforduló PFAS-ok mértékét.

Az örök vegyszerekkel kapcsolatos egyik legszigorúbb szabályozás Kanadában van érvényben, ahol literenként 30 nanogrammra korlátozzák ezen anyagok mértékét. A tanulmány eredményei szerint a globális talajvízminták mintegy 69 százaléka meghaladta ezt a határértéket.

Ez tehát azt jelenti, hogy a világ vízkészletei szennyezettebbek lehetnek, mint azt korábban feltételezték, melynek oka az eltérő, sok helyen megengedő szabályzói hozzáállással is magyarázható. A kutatás vezető szerzője szerint sok országban még mindig alábecsülik a PFAS által okozott környezeti terhelés mértékét.

Kapcsolódó
Évtizedek óta szennyezhetik tudatosan az embereket
Több gyártó régóta tisztában van az egyes vegyi anyagok veszélyeivel, mégsem tájékoztatták a közvéleményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik