Tech

Évtizedek óta szennyezhetik tudatosan az embereket

Getty Images
Getty Images

A vegyipari szereplők, akárcsak a dohány- és az olajipari nagyvállalatok, évtizedeken keresztül tisztában volt az általuk gyártott termékek veszélyeivel, azonban tudatosan elhallgatták azokat a nyilvánosság elől – írja az IFLScience nemrégiben nyilvánosságra került dokumentumokra hivatkozva.

A titkos iparági iratok szerint a DuPont és a 3M, az úgynevezett „örök vegyszerek” (PFAS – Perfluorinated alkylated substances) gyártói  legalább 21 évvel azelőtt tudtak a káros hatásokról, hogy azok nyilvánosan ismertté váltak volna. A dokumentumokból kiderült, hogy a DuPontnak állatkísérletekből és munkahelyi vizsgálatokból származó bizonyítékai voltak a vegyszerek káros hatásairól, mégsem tájékoztatták erről az amerikai Környezetvédelmi Ügynökséget (EPA).

A dokumentumok 1961 és 2006 között készültek, és a Robert Bilott ügyvéd által kezdeményezett perben kerültek elő. Ő volt az első ember, aki beperelte a DuPontot a PFAS-szennyezés miatt.

Ezeknek a vegyületeknek egyébként több mint 4500 fajtájuk van, és szinte minden lakásban jelen vannak a Földön olyan mindennapos termékekben, mint a csomagolóanyagok, nem tapadó edények, ragasztók, papírok és festékek.

A dokumentumok szerint már 1961-ben kiderült, hogy a teflon anyag kis dózisban is képes megnövelni a patkányok májának méretét, és hogy a bőrrel való érintkezést „szigorúan kerülni kell.” A C8, vagy PFOA elnevezésű „örök műanyagról” pedig kiderült, belélegezve erősen mérgező hatású. Azok körében, akik közvetlen érintkeztek ezzel az anyaggal, több születési rendellenesség is adódott a későbbiekben. 1980-ban mégis azt állította néhány gyártó, hogy az anyag annyira mérgező, mint az asztali só.

A Dupontot 2004-ben megbírságolta az EPA, amiért elhallgatta a polimer gyártási folyamata során keletkező PFOA veszélyeit, melynek eredményeként az akkori legmagasabb környezetszennyezési bírságot, 16,45 millió dollárt kellett megfizetniük. A vegyi anyagból készült termékekből származó profit azonban 1 milliárd dollár feletti volt a cégnél az azt követő évben. A kutatások egyébként napjainkban is folyamatosan zajlanak, hogyan lehet eltávolítani ezeket a káros anyagokat a környezetből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik