Tudomány

Tíz hónapja folyamatosan dőlnek meg a melegrekordok

Jose A. Bernat Bacete / Getty Images
Jose A. Bernat Bacete / Getty Images

Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan a március is rekordmelegnek bizonyult, így 2023 júniusa óta, összesen már tíz hónapja folyamatosan megdőlnek a havi európai melegrekordok, írja a Science Alert a Copernicus Intézet közlése alapján.

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S) szerint a március globálisan 1,68 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az 1850 és 1900 közötti átlagos március, az iparosodás előtti korszak referencia-időszaka. Az előző rekordhoz képest azonban csak 0,1 Celsius-fokos emelkedésről beszélhetünk.

A kutatók jelezték, hogy a rekord nem csupán azt jelzi, hogy tíz egymást követő hónap volt, amikor megdőlt a melegrekord, hanem egyben azt is, hogy a legmelegebb 12 hónapos időszak rekordja is megdőlt.

Az elmúlt egy esztendő 1,58 Celsius-fokkal volt melegebb az iparosodás előtti átlagnál. Ez azonban még mindig nem jelenti azt, hogy a másfélfokos melegedési cél megdőlt volna, ezt ugyanis hosszabb távon kell vizsgálni.

A helyzet azonban nem mondható jónak, ugyanis a kibocsátás mértéke továbbra is emelkedik. A három fő ember által termelt üvegházhatású gáz, vagyis a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid szintje 2023-ban még mindig emelkedő tendenciát mutatott, jelezte az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

Kapcsolódó
Pár tucat vállalat felelős a légszennyezés 80 százalékáért
Nemhogy csökkent, a legtöbb vállalat növelte a kibocsátását az elmúlt években.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik