Tudomány

Ezért lett öngyilkos Széchenyi István

Nastasic / Getty Images
Nastasic / Getty Images

Gróf Széchenyi István 164 éve, 1860. április 8-án hunyt el. A reformkori politikus saját kezével vetett véget életének egy elmegyógyintézetben – írja a Rubicon.

Összeomlik a legnagyobb magyar

A Kossuth Lajos által legnagyobb magyarnak nevezett Széchenyi 1848 őszétől tartózkodott a döblingi szanatóriumban, miután augusztusban idegösszeomlás érte, és szeptember elején Esztergomban öngyilkosságot kísérelt meg, a hajóhídról a Dunába ugorva. Széchenyi rossz mentális állapotát az 1848-as forradalom utáni események okozták.

A gróf óvatos reformer volt, aki hűséges volt a Habsburgokhoz és fontosnak tartotta, hogy jó viszonyt ápoljon velük. Rettegett attól, hogy egy bécsi udvar elleni felkelés alakuljon ki, mivel úgy gondolta, hogy ez csakis vérontáshoz, a reformok bukásához és a magyar nemzet halálához vezethet.

Éppen ezért szörnyű hatással volt rá, amikor a forradalom okozta konfliktus egyre inkább a fegyveres harcok irányába kezdett mutatni, főleg azért, mert Kossuth mellett – a Batthyány-kormány minisztereként – saját magát is hibáztatta a helyzet alakulása miatt. 1848. szeptember 4-én le is mondott miniszteri posztjáról, és a Bécs közelében fekvő Döblingbe indult, amely út során megpróbált véget vetni életének.

Az osztrákok bosszúja

Életéből hátralévő tizenkét évét a szanatóriumban töltötte, ahol állapota javulásnak indult és újra elkezdett írni is. 1859-ben megjelent egy írása, amely leleplezte és nevetségessé tette a Bach-korszak rendszerét, és hozzá is járult annak bukásához. Az osztrákok bosszúból házkutatást tartottak nála, elkobozták írásait és börtönbüntetéssel fenyegették meg. Az idős és beteg gróf állapota a sűrű zaklatások után rohamosan romlott, fogságtól és orgyilkosoktól tartott. Végül 1860. április 8-án hajnalban maga ellen fordította pisztolyát, másodszorra már sikeres öngyilkosságot hajtva végre. Széchenyi halálának hírére a Magyar Tudományos Akadémia gyásznapot tartott, Arany János verset írt tiszteletére, emlékére később számos város szobrot állított.

Kapcsolódó
Szimbolikus napon lett öngyilkos Széchenyi István
Széchenyi István megkötözött kezekkel és lábakkal hagyta el Magyarországot, a miniszteri székből egyenesen egy elmegyógyintézetbe került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik