Tudomány

Alig páran láthatták a világ legmélyebb pontját

Illusztráció: Giordano Cipriani / Getty Images
Illusztráció: Giordano Cipriani / Getty Images

A világ óceánjainak átlagos mélysége 3682 méter körül mozog, de van egy pont, ahol a tengerfenék ennek a mélységnek körülbelül a háromszorosa. Ez a Challenger Deep, az óceán legmélyebb pontja, amely a híres Mariana-árokban található a Csendes-óceán nyugati részén, és alig néhány ember látogatta meg eddig, írja az IFLScience.

A területet három mélyedésre lehet felosztani, amelyek keleti, középső és nyugati medencékként ismertek. Egy nemrégiben, 2021-ben publikált tanulmány megerősítette, hogy a legmélyebb pont a keleti medencében található, 10 935 méter mélységben.

Ez olyan mély, hogy ha a Mount Everestet odatennénk, a csúcsa még mindig körülbelül 2084 méterrel a hullámok alatt lenne.

Néhány felfedezőről tudni csak

Hihetetlen mélysége ellenére a Challenger Deepet Jacques Piccard oceanográfus és Don Walsh haditengerészeti hadnagy is elérte, akik 1960-ban az amerikai haditengerészet tengeralattjárójával jutottak el a tenger fenekére.

Több mint hat évtizeddel később James Cameron filmrendező lett a Challenger Deep második látogatója és az első egyéni utazó, aki 2012-ben érte el a legendás területet. Ezt egy saját maga által tervezett tengeralattjáróban tette meg, melyben a lejutás két óra 36 percig tartott.

Bár sokan ellenkezőleg gondolnák, a terület csak úgy nyüzsög a különféle létformáktól, és nagyrészt olyan élőlényeket látni ott, amilyeneket máshol nem. Sajnálatos módon azonban az emberi szennyezés jeleire is rátaláltak már a területen: az egyik expedíció során még egy sörösüveget is láttak a kutatók.

Kapcsolódó
Messze nem az óceán mélyén fekszik a Titanic
A Titanic roncsai 3800 méter mélyen fekszenek, ám az óceán ennél sokkal mélyebb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik