Tudomány

Több száz éves huszárpáncélt talált egy amatőr fémkereső

Jose Luque Olmedo / Getty Images
Jose Luque Olmedo / Getty Images

Részben fennmaradt huszárpáncélzatra bukkant egy amatőr fémkereső a lengyelországi Mikułowice faluban – írja a Heritage Daily. A huszárokat Hunyadi Mátyás serege tette híressé, hasonló könnyűlovasok viszont más régiókban is megjelentek a középkor végén és a kora újkor elején.

Lengyelországban 1500-ban alakultak meg az első huszáregységek, amelyek utóbb többek között az 1683-ban, Bécs környékén zajló harcokba is becsatlakoztak. A lengyel huszárok jellemzően páncélban, hosszú lándzsával indultak harcba.

A most feltárt leleteket Patryk Chmielewski észlelte 60 centiméteres mélységben. A páncélzat több fő eleme ép, a mellvért és a hátvért viszont hiányzik.

A fennmaradt részletek között megtalálhatóak a karvédők, a ball vállvért, a nyakat és a tarkót védő elemek, illetve a sisak.

A kutatók úgy vélik, hogy a leletek a 17. század elejéről származnak, és valószínűleg helyben készültek, a díszítőelemek hiánya azonban megnehezíti a pontosabb azonosítást. A szakértők azt tervezik, hogy helyreállítást követően a páncélt a Sandomierzi Vármúzeumban állítják ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik