Tudomány

Megörökítették, ahogy elég egy űrhajó a légkörben

Howard Kingsnorth / Getty Images
Howard Kingsnorth / Getty Images

Izzó, az űrből hulló objektumokat figyeltek meg Dél-Kaliforniában április 2-án, a korai órákban – írja a BBC. Több szemtanú úgy hitte, meteorzáport, üstököst vagy egy meghibásodott SpaceX-rakétát lát, az elemzők szerint ugyanakkor egy, a légkörbe visszahulló, használaton kívüli kínai űreszköz állt az esemény hátterében.

A jelenségről több videó is készült, ezek hamar terjedni kezdtek a közösségi oldalakon.

Arról nincs hír, hogy a darabkák elérték volna a szárazföldet.

A hasonló űrszemétzáporok látszólag egyre gyakoribbá válnak az utóbbi időkben.

Az Aerospace Corporation amerikai finanszírozású nonprofit szervezet szerint a Los Angeles felett megfigyelt objektum a 2022 novemberében felbocsátott Sencsou-15 pályamodulja volt. Az űrhajó három tajkonautát szállított a kínai űrállomásra, a Tienkungra.

Az Aerospace Corporation az USSF 18. űrvédelmi századának nyomkövető adatait használta fel az objektum azonosításához, amelynek becsült tömege körülbelül 1500 kilogramm volt. Mivel nagyjából 6 órával korábban a SpaceX indított el egy rakétát, többen tévesen azt feltételezték, hogy az amerikai űreszközzel akadt valami gond.

A Kínai Tudományos Akadémia illetékes központja egyelőre nem reagált az esetre. Madhu Thangavelu, a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint a globális űrközösség egyre bővül, és felelősségteljesnek kellene lennie.

Kapcsolódó
Űrszemét zuhanhatott egy floridai házra
Az objektum átütötte a tetőt és a ház mindkét szintjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik