Tudomány

A medveállatkáknál lehet az öregedés ellenszere

Cultura RM Exclusive/Gregory S. Paulson / Getty Images
Cultura RM Exclusive/Gregory S. Paulson / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján a medveállatkákhoz köthető fehérjék képesek lassítani az emberi sejtek anyagcseréjét – írja az Independent. A felfedezés egy nap az öregedési folyamatot lassító technológiák kifejlesztéséhez vezethet.

A medveállatkák a legellenállóbb ismert élőlények közé tartoznak, a szélsőséges szárazságot, hideget, forróságot, sőt sugárzást is át tudják vészelni. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy ezek a fél milliméternél is kisebb állatok képesek vegetatív állapotba kerülni, hogy megvédjék a testüket, amikor extrém körülményeknek vannak kitéve.

A szakértők egy ideje dolgoznak azon, hogy kiderítsék, pontosan milyen mechanizmusokat használnak a medveállatkák, hogy be- és kilépjenek ebből az állapotból. A Wyomingi Egyetem kutatói által vezetett csoport most megtalálhatta a választ.

Úgy tűnik, a medveállatkák a sejtjeikben gélt alkotó fehérjéket használnak az életfolyamatok lelassítására.

Amikor ezeket a proteineket emberi sejtekbe juttatták, a molekulák lelassították az anyagcserét, akárcsak a medveállatkákban.

A kutatók azt is megállapították, hogy amikor az érintett fehérjéket termelő emberi sejteket felfüggesztett állapotba helyezték, a sejtek ellenállóbbá váltak a stresszel szemben. További érdekesség, hogy a folyamat visszafordítható. „Amikor a stressz megszűnik, a medveállatka-gélek feloldódnak, és az emberi sejtek visszatérnek a normális anyagcseréhez” – mondta Thomas Boothby, a csapat tagja.

Az új eredmények hozzájárulhatnak olyan technológiák kifejlesztéséhez, amelyek révén sejtek vagy akár egész organizmusok helyezhetők mélyalvó állapotba, ami az öregedést is lelassíthatja. Ilyen módszerekkel akár az őssejtek tárolása is tovább fejlődhet.

Kapcsolódó
Ezek az állatok képesek megállítani saját öregedésüket
A medveállatkák újabb lenyűgöző képességére derült fény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik