Tudomány

Ezek az állatok képesek megállítani saját öregedésüket

A medveállatkák a Föld legfurcsább teremtményei közé tartoznak, az élőlények egyik különlegessége, hogy az extrém környezeteket, még az erős sugárzást is túlélik. Egy friss tanulmány alapján a medveállatkák biológiai órájuk megállításával, hibernációra emlékeztető állapotban képesek átvészelni a szélsőséges hideget – írja a ScienceAlert.

A kriptobiózis extrém környezetekben jelentkezik, ebben az állapotban az élőlények életjelenségei megszűnnek és a sejtszintű anyagcseréjük leáll. Jessica Sieger, a Stuttgarti Egyetem munkatársa és kollégái a Milnesium inceptum nevű fajnál vizsgálták a jelenséget, a példányokat váltakozó heti periódusokra mínusz 30 Celsius-fokra hűtötték, majd plusz 20 Celsius-fokon táplálták, egészen addig, amíg elpusztultak. Egy kontrollcsoportban az állatokat szobahőmérsékleten tartották.

Meglepő módon a 716 egyed közül akár kétszer tovább is élhettek azok a medveállatkák, amelyeket rendszeresen lefagyasztottak.

Összességében mindkét csoport tagjai ugyanannyi időt töltöttek aktívan, ami azt bizonyítja, hogy a medveállatkák biológiai öregedése drámaian lelassul vagy akár le is áll a kriptobiózis során.

„Az inaktív időszakokban a belső óra leáll, és csak akkor indul újra, ha az organizmus újból aktiválódik” – mondta Ralph Schill, a Stuttgarti Egyetem szakértője és a csapat tagja. Ily módon a pihenés nélkül általában csak néhány hónapig élő medveállatkák akár évekig vagy évtizedekig is élhetnek.

STEVE GSCHMEISSNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A kriptobiózisnak egyébként több formája is van, az anhidrobiózist például a kiszáradás idézi elő. Schillék korábbi elemzése felfedte, hogy az öregedés az anhidrobiózis alatt is megáll, de most sikerült a jelenséget először fagyasztott állapotban megfigyelni.

A lenyűgöző képesség miatt a medveállatkák át tudják vészelni az ínséges időket, például az évekig tartó szárazságot, hogy aztán Csipkerózsikaként feléledve folytassák életüket. Egy korábbi kísérletben 30 éves példányokat is sikerült egészségesen és termékenyen feléleszteni. Érdemes hozzátenni, hogy a kriptobiózis érzékeny folyamat, ha például a fagyás túl hirtelen történik, az állat elpusztulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik