Tudomány

Megvédheti az agyat a zene

Luis Alvarez / Getty Images
Luis Alvarez / Getty Images

Egy új vizsgálat alapján az életen át tartó hangszeren való játék összefügg az idősebb kori agy egészségével – írja az Independent. Az eredmények tükrében a szakértők jobb ajánlásokat tehetnek azok számára, akiket például nagyobb eséllyel sújthat demencia.

Az Exeteri Egyetem kutatói több ezer 40 év feletti felnőtt adatait elemezték. A tíz éven át tartó vizsgálatra mintegy 25 ezren jelentkeztek, a szakértők az alanyok zenei tapasztalatait, valamint kognitív képességeit mérték fel.

A kutatók megállapították, hogy bármilyen hangszeren, de különösen a zongorán való játék összefügg a memória és az összetett feladatok megoldásának képességével, azaz a végrehajtó funkciók javulásával.

Az eredmények alapján a hangszeren való játék a későbbi életkorban még nagyobb előnyökkel járhat. Bár az éneklés is összefüggést mutatott a jobb agyi egészséggel, a kutatók gyanítják, hogy ez a kórusban vagy csoportban való részvétel társas tényezőinek is köszönhető.

Anne Corbett, a csapat tagja szerint korábban számos tanulmány vizsgálta a zene agyi egészségre gyakorolt hatásait. A kutatók ezúttal idős felnőttek nagy csoportjára fókuszáltak.

A legújabb adatok arra utalnak, hogy a zenei nevelés előmozdítása értékes eszköz lehet az agy egészségének megóvását célzó közegészségügyi kezdeményezéseknek. A szakértők szerint az idősebb felnőttek ösztönzése a zenéhez való visszatérésre szintén jótékony hatással lehet.

Corbett kiemelte: jelentős bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a zenei csoportos tevékenységek előnyösek a demenciában szenvedő egyének számára. Úgy véli, ezt ki lehetne terjeszteni az idősebb felnőttek egészséges öregedései programjaira is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik