Tudomány

Demenciát okozhat az elhízás

A túlsúlyos felnőttek agyában hasonló, szürkeállomány-csökkenéssel járó folyamatok zajlanak, mint egy Alzheimer-kórral küzdő betegekében – írja a Live Science egy új tanulmány alapján. A szürkeállomány az agy főleg idegsejtekből álló része, amely a mozgáskoordinációt, a memóriát és az érzelmeket is befolyásolja.

Az életközepi elhízást már korábban is számon tartották, mint az Alzheimer-kór lehetséges kiváltó okát, az új vizsgálat pedig további bizonyíték arra, milyen súlyos idegrendszeri problémákkal járhat az egészségtelen életmód.

Filip Morys, a tanulmány szerzője és a McGill Egyetem Idegtudományi Intézetének munkatársa szerint fontos kiemelni, hogy az elváltozások mértéke nem olyan súlyos a túlsúlyos emberek esetében, mint a betegeknél, azonban hosszú távon demenciához is vezethet.

haydenbird / Getty Images

A tanulmány elkészítéséhez 1300 ember agyát vizsgálták meg és hasonlítottak össze. A jövőben Morys kollégáival együtt azt tervezi vizsgálni, megelőzhetőek-e ezek a kedvezőtlen folyamatok súlyvesztéssel, és ha igen, mikor kell elkezdeni a fogyást, hogy ne legyen túl késő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik